Upptäck Ljungbys historia - besök "missa-inte" och "det hade jag ingen aning om"-platser
Under vintern 2023 visades serien ”Historien om Sverige” på SVT. I serien kunde man följa…
Kulturmiljö
Ruinerna av en medeltida kyrka samt platsen för en offerkälla där du sades bli av med sjukdomar. Men var du girig kunde du även få andras sjukdomar till dig...
Strax norr om Lagan finns den märkliga kyrkoruinen i Hallsjö och det som finns kvar av. den gamla sockenkyrkan från 1300-talet. Platsen för Hallsjö kyrkoruin har ansetts viktig i alla fall sedan järnåldern. Hela sträckan längs gamla riksettan är full av fornlämningar och platsen för kyrkan är inget undantag. Enligt berättelserna övergavs den under 1560-talet efter att ha blivit förstörd av danskarna. Kyrkoruinen är idag renoverad med både bänkar, krucifix och altare av trä i ruinen och används bla till friluftsgudstjänster.
Söder om kyrkoruinen finns ett gravfält från järnåldern och det finns till och med en gravhög kvar på kyrkogården. I kyrkans närhet finns även Helige Styrks källa, dit man ännu i mitten av 1800-talet gick för att offra mot hudutslag och skabb.
Besöket på Helige Styrks källa skulle ske före solens uppgång företrädesvis söndags- eller torsdagsmorgnar. På valborgsmässodagen och midsommardagen var det vallfärd dit. Den som skulle hämta hälsovattnet var tvungen att vara alldeles tyst, fastande och offra ett silvermynt- eller spänne i källan. På midsommarafton varje år skulle källan renas. Offergåvorna uppsamlades noga och lades på en sten. Ingen vågade ta någon av gåvorna, för då fick man de sjukdomar som den som offrat i källan hade. Det berättas om en dräng som en gång hittade ett vackert silversmycke på platsen och tog med sig det hem... och sedan blev han alldeles skabbig. Den enda lösningen för att bli av med skabben var att lämna tillbaka smycket och vips så var han frisk!
Det faktum att platsen använts för olika religioner i över 1000 år gör att besök här blir till en sällsam upplevelse.
Kyrkoruinen finns vid avfart Hallsjö vid E4 eller längs Riksettan norrut. En mindre parkering och informationsskylt finns vid vägen tillsammans med skyltar till både kyrkoruin och gravfält.
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.