Ny filterfunktion för leder, lagom till Valborg!

Vi har i veckan lanserat en efterfrågad filterfunktion där man nu kan filtrera fram leder på längd och svårighetsgrad! Testa gärna funktionen inför era promenader denna långhelg! /Glad Valborg från Naturkartan-teamet!

Läs mer
Forn-/kulturminne

Gamla torg, Ljungby

Forn-/kulturminne

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Ljungby Gamla Torg är den gamla marknadsplatsen i centrala Ljungby. Det var en gång en handelsplats och mötespunkt för den lokala befolkningen när den nuvarande centrala byn i Ljungby kommun bestod av endast ett fåtal gårdar.

Tidigare gick en av de viktigaste vägarna på sin tid rakt längs Ljungby Gamla Torg, och i anslutning till gästgiveriet på dess norra sida var den gamla marknadsplatsen en livlig plats för kommunikation och handel redan på 1600-talet.

Gästgiveriet

Gästgiveriet ligger fortfarande på samma plats som på 1600-talet, men den nuvarande byggnaden är från omkring 1820, vilket fortfarande gör den till en av de äldsta byggnaderna i Ljungby. För övrigt består hela byggnadskomplexet vid Ljungby Gamla Torg av några av de äldsta husen i staden. Från och med 1820 hölls inte längre häradsrätten i gästgiveriet, utan i tingshuset som byggdes samtidigt och som ligger på västra sidan av det kullerstensbelagda torget. Fram till 1902 administrerades rättvisan där och sedan 1967 har den historiska byggnaden varit hem för Ljungby Museum.

Andra byggnader vid Ljungby Gamla Torg

Byggnaden, som ligger några steg från torgets kant mellan det gamla tingshuset och gästgiveriet, är ett tidigare garveri från 1840. Det var en gång en av de första industribyggnaderna i Ljungby och flyttades hit från en annan del av staden. På första våningen i det gamla garveriet finns ett mysigt kafé med uteservering under de stora trädens lövverk, och på övervåningen finns andra utställningar av Ljungby Museum.

Ljungby Gamla Torg restaurerades omfattande på 1970-talet, så att den historiska marknadsplatsen med sin gamla kullerstensbeläggning, historiska gatlyktor och omgivande byggnader nu representerar en del av Ljungbys stadsbild från tidigt 1800-tal.

Denna översättning är AI-genererad.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Forn-/kulturminne Forn-/kulturminne

Kontakt

E-postadress

+46 372 78 92 20

turistbyran@ljungby.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen