Naturreservat

Skogsbylund, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

I Skogsby lund kan du strosa mellan gamla vidkroniga ekar och grova hasselbuskar. Är du här på våren eller försommaren bjuder lunden på en imponerade blomsterfägring. Liksom många andra öländska lundar har Skogsby lund ett förflutet som äng.

Ljuvlig grönska

Att vandra i en öländsk lund om våren är en härlig upplevelse. Solens strålar skiner genom ett nyutslaget lövverk och marken är översållad av vitsippor. I maj är det final för lundens flora, nu blommar tandrot, ormbär och lungört. Därefter stänger lövträdens kronor ute solens strålar och lunden blir en grönskimrande lövsal.

Träd som berättar en historia

Fram till början av 1900-talet skördade traktens bönder hö här i området. Lundens gamla, grova ekar berättar om att allt såg annorlunda ut en gång i tiden. De växte upp i den öppna ängsmarken och har därför stora, vida kronor. Om du ser en knotig ask med grenar som utgår från samma ställe på stammen så har den hamlats. Genom hamling tog bönder tillvara på grenar och löv för att ge till kreaturen under vintern.

Ett grönt rum

I den gamla ängsmarken växer idag en frodig lund med olika lövträd. Vanligast är ek och hassel men det finns också gott om alm, ask, apel, björk och lönn. Under trädkronorna står grova hasselbuketter tillsammans med andra blommande buskar som olvon och hagtorn.

Lundens flora

På våren och försommaren, då solens strålar ännu når marken genom trädens skira lövverk, står Skogsby lund i blom. Blompremiären står blåsipporna för. De tittar tidigt fram bland fjolårslöven. Lite senare breder mattor med vitsippor ut sig. På sommaren sluter sig lunden och det blir glest bland blommorna. Humleblomster, skogsviol och lundgröe hör till de växter som klarar av att leva i skuggan under trädens täta lövverk.

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Beslutsår: 1972 Areal: 2,6 hektar Kommun: Mörbylånga Markägare: Enskilda Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län

Hitta hit

Reservatet ligger SV Ölands Skogsby. Lämpligt är att parkera vid folkhögskolan, cirka 600 meter från reservatet.

Föreskrifter

I naturreservatet får du inte:

  • Skada eller ta bort fasta naturföremål eller ytbildningar.
  • Skada eller ta bort träd eller buskar som växer eller är döda.
  • Gräva eller dra upp växter.
  • Plocka blommor.
  • Ta med hund som inte är kopplad.
  • Skada eller ta bort hägnadsanordningar (till exempel staket eller stängsel).
  • Köra motordrivet fordon.
  • Tälta eller ställa upp husvagn.
  • Göra upp eld.

Kontakt

E-postadress

Per Markus Jönsson

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner