Cykling

Äventyrsrundan

Cykling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 70.2 km

Åtgärder

Beskrivning

Den här rundan är som hela Öland. Fast i miniformat. Det är som en komprimerad version av allt det bästa, mat, dryck, lugn, strand- och folkliv på mindre än 23 kilometer! Visst är det härligt?

Vi startar vid hamnen i Borgholm. Det är så nära medelhavskänsla vi kommer i den här delen av landet. Vi slingrar oss försiktigt norr ut längs med vattnet, på strandpromenaden mot Köpingsvik. Redan efter någon kilometer erbjuder den här turen fantastiska utblickar över sundet.

Viktig här är dock att det är många som promenerar! Ta det lugnt. Visa hänsyn. Det är smalt men otroligt vackert.

Snart rullar vi in på en av Ölands bästa och mest kända stränder - Köpingsvik. Här finns möjlighet att äta, glassa eller bada. Turen fortsätter därefter norröver och snart är vi på Lundegårds camping. Havet är fortfarande direkt till vänster och även här finns möjlighet att pausa. Kör ni här på kvällen lovar vi de bästa av solnedgångar.

Efter Lundegård viker vi av inåt landet och ganska snart passerar vi Evas kroppkakor. Här föreslår vi ett stopp för intagande av Ölands nationalrätt - kroppkakan. Är du riktigt hungrig rekommenderar vi tre, med lingon, grädde och smör. Samt ett glas mjölk. Turen går sedan vidare ut på landet. Du möts av åkrar, ängar och kor innan vi kommer tillbaka mot Köpingsvik. Den här gången väljer vi att ta turen längs med den myllrande huvudgatan. Naturligtvis gör man precis som man vill. Efter det svänger vi upp på berget mot Kolstad där man med fördel kan stanna till på Kaffetuppen och ta nåt sött på maten. Här ligger också Kolstad fornby med tydliga husgrunder och stensättningar ifrån Järnåldern.

Den här turen avslutas med en sväng i den gamla strandskogen Borga hage som är ett naturreservat vid kanten av Borgholms Slottsruin innan vi rullar tillbaka till Borgholm där man exempelvis kan avsluta med en afterbike i Societetsparken med utsikt över sundet.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling
  • Vandring Vandring
  • Löpning Löpning
  • Promenad Promenad

Fakta

Distans: 22,7 km

Höjdskillnad: 97 m (1/5 i svårghetsgrad)

Underlag: 80% grusväg, 20% Asfalt. Vi rekommenderar en cykel anpassad för grusväg med bredare däck för störst njutning.

Karta: https://ridewithgps.com/routes/36112489

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen