Vandring

Ingebo Hagar - Gula leden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 1.2 km

Åtgärder

Beskrivning

Den korta leden på 1,2 km är ett bra val för barnfamiljen och alla andra äventyrslystna!

Leden utgår från byn och leder ner genom den gamla fägatan. Du svänger av och vandrar genom en hassellund och snart är du framme vid den lilla bäcken som bron tar dig över. På väg in i skogen kan du pröva din balans på en lång trädstam. Väl inne i skogen finner du en blandning av löv- och barrträd, en del så gamla att man kan kalla dem levande död ved, då många andra organismer lever av dem.

När det ljusnar mellan träden går du genom grinden och in i hagmarken. Här blommar i juni orkidén Jungfru Marie Nycklar och i junikvällen kan du känna doften av Nattviol. Snart är du framme vid den flera hundra år gamla eken, som vi kallar ”Farmors-eken”. Nu kan du slå dig ner med den flata stenen som bord och packa upp matsäcken eller kaffekorgen från caféet. En äventyrlig del av din vandring återstår, nämligen grottan som bildats mellan en lodrät bergsvägg och ett jätteflyttblock. Området kring grottan är en nyckelbiotop, skyddad p g a sina ovanliga mossor och lavar. Nedanför, bland hassel, asp och ek, växer i maj Vätteros, en ovanlig växt som saknar klorofyll och parasiterar på hassel.

Nu återstår en vandringssträcka genom hagmark med stora och gamla lövträd blandat med enar. Kanske träffar du fåren här! Grinden genom fårstängslet tar dig in i nästa hagmark och snart är du tillbaka i byn!

Res hit med kollektivtrafik

Adress

    INGEBO 107

    598 91 Vimmerby

    Sverige

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Rundslinga Rundslinga

Hitta hit

Ingebo 107, 598 91 Vimmerby

Kontakt

E-postadress

VIMMERBY TURISTBYRÅ

info@vimmerby.com

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen