Vandring

Ingebo Hagar - Gröna leden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 1.4 km

Åtgärder

Beskrivning

Ingebo Hagars nyaste vandringsled är 1,4 km och startar vid infotavlan invid parkerings platsen. Stigen ner till kallkällan, som aldrig sinar, har legat dold i över 70 år och har nu varsamt röjts fram. En ny gärdesgård har byggts där den gamla fanns redan på laga skiftets tid. Intill stigen ligger byns gamla soptipp. Här kan man beskåda sopor från 1970-tal och tillbaka till sekelskiftet. Så gjorde man på den tiden, idag kommer sopbilen varannan vecka istället.

När du kliver över stättan passerar du in i en fårhage och sedan in i ytterligare en. Här ser du nu en av byns tre kräftdammar, som anlades för ca 30 år sedan. Tidigare levererades härifrån svenska flodkräftor till Östermalmshallen i Stockholm. Sväng runt dammen och ta nu sikte på den stora eken. Bakom den ska du kliva över en stätta och ut i en blandad björk- och tallskog. Sväng höger efter denna och kika lite längre fram efter odlingsrösen som härrör från den tid då man svedjade (brände) skogen för att kunna odla.

Sedan svänger du höger ut på en smal skogskörväg. Efter ca 100 meter är det dags att svänga höger igen. Stigen går nu zick zack uppför backen i tallungskogen. Snart finner du en ”liggande höna”. Så kallas flyttblock, från istiden, som vilar på tre stenar. Stigen leder dig ner till den gamla granskogen. En bit fram, vid sidan av de mäktiga frötallarna, blommar på försommaren Carl von Linnés favoritblomma Linnean. Denna lilla rara vedväxt hör till gruppen ris- och dvärgbuskar och är Smålands landskapsblomma. Stanna upp och känn hur dess doft påminner om mandel!

Framme vid hyggeskanten svänger du höger och efter ca 20 meter höger igen. Följ bäcken genom den täta ungskogen tills du kommer fram till en stätta som tar dig ut i ”Gubbekärret”. Möjligen minner namnet om någon stackars ”gubbe” från byn som råkat ut för något i denna vattenrika mark. För att du inte ska bli blöt om fötterna så viker leden in över en stätta på lite fastare mark. Snart är du framme vi kräftdammarna igen och vandrar du bort över dammens invallning så är du snart uppe i byn igen.

Res hit med kollektivtrafik

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Rundslinga Rundslinga

Hitta hit

Ingebo 107 598 91 Vimmerby

Kontakt

E-postadress

VIMMERBY TURISTBYRÅ

info@vimmerby.com

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen