Vandring

Glasbruksleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 29.1 km

Åtgärder

Beskrivning

Flerohopp

Här börjar Glasbruksleden i samhället som fick sitt namn av att ägarna till järnbruket som startade på platsen. 1725 lånade de ut delar av sina efternamn, Fleetwood, Rothlieb och Hoppenstedt. Kvar från järn- och glasbrukstiden finns flera sevärda byggnader utmed Ljungbyån som flyter fram här.

Öjersmåla

Bynamnet har troligen bildats av personnamnet Öjer eller Öjar tillsammans med måla (som betyder nyodling). Bosättningen i byn började i sen medeltid eller i början av 1500-talet.

Flemmingeland

Ett gåtfullt namn som på något sätt har anknytning till adelsätten Flemming, som kom från Belgien till Sverige på 1400-talet. En tradition i Madesjö påstår att en Flemming var befälhavare på Kalmar slott och lät besättningen på en båt som förolyckats i Kalmar sund slå sig ned i denna trakt som sedan fick heta Flemmingeland.

Flemmingelands kapell med sin fristående klockstapel är från 1930-talet.

Ljungbyån

Ån som har ett mycket krokigt förlopp delar sig i två huvudfåror med ett flertal övergångar och parallella flöden. Utmed ån finns sumpskogsmark med barr-, bland- och lövskogar som omväxlande följer sträckningen.

Ljungbyån flyter genom Flygfors som är ett typiskt brukssamhälle med glasbruksbyggnader från sekelskiftet och egnahemsbebyggelse i närheten av bruksmiljön.

Orrefors

Glas föregicks av järntillverkningen här på 1700- och 1800-talet. År 1726 startade järnbruket på Orranäs säteris ägor. I bruksmiljön finns smedernas bostäder och hammarsmedjan kvar från järnbruksepoken. År 1896 började man tillverka glas och flera byggnader tillkom vid sekelskiftet. Vapenbäcksån flyter fram genom bruksområdet och bildar en damm vid bruket.

Drottningshult

Intill leden, vid Drottninghult finns en torvmosse där man framför allt tog upp torv under krigsåren. Det var ont om bränslen i landet då man startade upptagning av bränntorv i större skala. Med spade skar man upp gyttja som sedan maldes till gyttjesträngar och skars i bitar. Torvbitarna fick sedan torka i solen ute på mossen.

Trolleboda

Gården var säteri i mitten av 1600-talet och tillhörde i slutet av detta århundrade infanteriet då det kallades för riddareboställe. Vid Trolleboda finns en ovanligt stor bok utmed vägen.

Väster om Trolleboda ligger Åslahult där det finns en sevärd skvaltkvarn som hembygdsföreningen i Hälleberga vårdar.

Gränö

Ortsnamnet uttalas i vår tid "gräne" som betyder granskog. På 1390-talet köpte drottning Margareta gods Gränö. I början av 1800-talet fanns det tolv torpare och en båtsman i den relativt stora byn. Bäcken som flyter fram här heter Gränöbäcken.

Norketorp

Denna by tillhör de nyodlingar som togs upp under 1580-talet. ungefär samtidigt började bosättningen i Kåtterås som gränsar till Norketorp. Här finns en undantagsstuga, sådana som man fick bo i "på undantag" på ålserdomen.

Norra Björnahult

Vid leden finns två fridlysta ekar som växer på ekbacken i Norra Björnahult. Bybildningen skedde under medeltiden och namnet kan tydas som björnskogen eller Björns skog. I byn finns en vacker loftbod med utskjutande övervåning och vackert skurna ornament.

Bodasjön

Utmed leden på väg till Bodajsön finns våtmarker på båda sidor. I brukssamhället Boda slutar leden. Här kan man besöka glasbruket som har flera sevärda byggnader utmed bruksgatan.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Leden går på varierat underlag mellan asfalt, grusvägar och stigar i skog.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Samhällsbyggnadsförvaltningen

+46 481 450 00

samhallsbyggnad@nybro.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen