Vandring

Bergstigen och kalkbrottsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 6.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Bergstigen är en 6 km lång kulturminnes- och naturstig genom omväxlande och vackra miljöer, präglade av den 300 år gamla stenindustrin i Degerhamn.

Leden slingrar förbi kalkugnar,lastbryggor, stora slagghögar och andra mycket mäktiga rester från stenindustrin, som idag inneslutits i och blivit en del av naturen. Längs stigen kan du studera Linnéväggen som Carl von Linné besökte år 1741.

Alldeles intill Kalmarsund ligger Södra bruket, som är en mycket välbevarad bruksmiljö från tidigt 1800-tal. Då var aluntillverkning i full gång här och du kan se gamla arbetarbostäder, kvarnen och smedjan.

I det böljande landskapet bland bruksruinerna reser sig en hög skorsten, synlig på långt håll. Här finns ett utställningsområde och en geologisk trädgård. Vandringsleden fortsätter längs med stranden upp på Stora alvaret.

Här övergår leden i Kalkbrottsleden där ett äldre vackert kalkstensbrott passeras och tar dig vidare till det större, nyligen nedlagda kalkbrottet. Ett skönt naturområde som så sakteliga vattenfylls.

Bergstigen sköts av Södra Möckleby Hembygdsförening och är markerad med röda pilar, kalkbrottsleden är markerad med orangemålade stenar.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

Tillverkning av kalk, alun och cement

1723 startade det första alunbruket i Degerhamn, 1804 det andra; Ölands alunbruk. Alun användes inom textilindustrin, vid garvning av skinn, produktion av papper och för medicinska ändamål. Skiffer bröts på plats. På 1820-talet arbetade över 300 män, kvinnor och barn på bruket.

På 1880-talet anlades kalkbruk. Kalk framställdes genom bränning av kalksten i stora ugnar – i Degerhamn invid Bergstigen finns långa rader av gamla fältugnar, mer eller mindre överväxta. Den oljerika alunskiffern nyttjades som bränsle i ugnarna. Kalksten bröts i stenbrott i närheten.

En av de första cementfabrikerna i Sverige byggdes i Degerhamn år 1886, Ölands cement AB. Mera känt i vår tid är Cementa AB, numera Cementa Heidelberg group. Den storskaliga produktionen upphörde 2019. Nu tillverkas så kallad microcement i mindre skala.

Industrimiljöerna i Degerhamn är en viktig del av Sveriges, Kalmar läns och Ölands historia.

Kontakt

Adress

0485-474 92

E-postadress

Matheus Tholin

+46 10 354 70 00

servicecenter@morbylanga.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen