Vandring

11. Koket

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Före 1880 lagades all mat till beväringarna vid kokgropar utomhus. På en karta från 1870-talet är fem stora och två mindre kokgropar inritade.

Kockar, beväringar och befäl klagade ständigt på att maten måste lagas vid dessa då röken från elden ofta ställde till stort besvär för kockarna. Men inte nog med det: När det blåste virvlade sand och damm upp och blandade sig i grytor och stekfat och inte var det så särskilt roligt att laga maten ute i regn och rusk.

Några bord och bänkar fanns inte där beväringarna kunde sitta och inta sina måltider. De sökte därför upp en lämplig och skyddad plats med sina kokkärl och ”sillanissar”.

Matsedel från 1894 Frukost: Spicken sill, potatis, ankarstock och en mugg mjölk. Middag: Ärtor och fläsk, varannan dag köttsoppa eller sluring, ankarstock och ett mått svagdricka. Aftonmål: Kornkrynsgröt, mjölk, ankarstock och en klick margarin.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kontakt

E-postadress

Hultsfreds Turistinformation

turism@hultsfred.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen