Skans 663 (vandringsled, Järpen)
Forn-/kulturminne
- Län: Jämtlands län
- 6413.65 km från dig
Information om leden
- Längd 0.4 km
- Svårighetsgrad Grön - enkel
Åtgärder
Beskrivning
Skans 663 är en spännande och kort upptäcktsfärd för stora och små. Att utforska de olika bunkrarna och slås av historiens vingslag är lika spännande oavsett om du är vuxen eller barn.
Här klättrar du över stridsvagnshinder och kliver rakt ner i historiens skyddsrum. Dock inget för dig med klaustrofobi.
Aktiviteter och faciliteter
-
Promenad
-
Forn-/kulturminne
-
Barnäventyr
-
Rundslinga
Fakta
Start/mål
Leden startar vid parkeringen just bredvid E14 mellan Järpen och Mörsil.
Svårighetsgrad
Grön - lätt
Tid
30 minuter
Skyltning/ledmarkering
Gröna skyltar med guldig text
Ledavgift
Leden är avgiftsfri
Ledförvaltare
Mörsil i Mitten/ Mörsils IF
Rekommenderad period
Aktivitet som passar både sommar och vinter, men bättre när det inte är snö, skyttevärnen skottas inte fram.
Att se efter leden
Skyttevärn och stridsvagnshinder
På fötterna
Denna led går i torr terräng så valet av skor är snarare beroende på vädret än underlaget.
Tänk på
Att det kan vara halt i trapporna ner till skyttevärnen och att det inte halkbekämpas.
Toalett
Ingen offentlig toalett finns i närheten.
Sopor
Efter leden finns inga soptunnor så glöm inte att ta med en extra påse i packningen för bära med skräpet hem igen.
Hund
Hundar är välkomna men tänk på att hålla dem kopplade och att ta bort bajs som hamnar där någon annan kan råka gå i det.
Historien bakom skans 663
Trots att Sverige lyckades hålla sig utanför kriget påverkades ändå vår vardag i allra högsta grad. Norge var ockuperat av tyskarna och cirka 50 000 norrmän flydde över gränsen. Den svenska militären mobiliserade och förberedde sig inför ett tyskt angrepp. Idag finns de få kvar i livet som kan berätta om denna dramatiska tid i vår historia. Men spåren av beredskapstiden syns fortfarande i vår region. I Jämtland och Härjedalen anlades inte mindre än 33 försvarsskansar under perioden 1943-45. Två av dessa placerades i Mörsil.
Redan 1941 byggdes ståvärn, skyddsrum och kanonvärn på hembygdsgården Römmen i Mörsil, på samma plats där det legat två skansar från 1600-talet. Men det var först 1943 som arbetet med att bygga försvarsanläggningar kom igång på allvar. Befästningsarbetarna, bestående av bland annat smålänningar, blekingar och hälsingar, förstärkte skansen i Mörsil med 70 värn, 31 skyddsrum och 275 meter stridsvagnshinder. Även i Strand, 4 km västerut, anlades en skans med 69 värn, 30 skyddsrum och 860 meter stridsvagnshinder. Väg- och järnvägsspärrar byggdes och enorma mängder taggtråd omgav området.
Försommaren 1943 blev mobiliseringen allt mer intensiv i området. Soldater fanns utspridda i de flesta byar i socknen och tåg anlände dagligen till Mörsils station med förnödenheter. I Ocke var en stridsvagnspluton stationerad. Flyglottiljen F4:s plan flög över Åredalen och militären på marken övade mot fingerade tyska anfall. Under denna tid kom även kronprins Gustav Adolf – sedemera kung Gustav VI Adolf – på inspektionsresa till Mörsil, där han bland annat deltog i en högmässa i kyrkan.
Detta till trots var bygdens befolkning lyckligt omedvetna om hur allvarligt läget faktiskt var. Sommaren 1943 hade tyskarna långt gångna planer för en invasion av Sverige, något som bekräftats i tyska arkiv efter kriget. Med hjälp av pansar- och infanteridivisioner skulle tyskarna bryta igenom försvarslinjerna i Storlien-Duved-Åre-Järpen samtidigt som flyget på Frösön skulle bombas. Man förväntade sig kraftigt motstånd vid försvarsställningarna i Mörsil och planerade för luftlandsättning av fallskärmsjägare i Mattmar för att användas i en så kallad ”kniptångsmanöver”. Mörsil riskerade att bli centrum för en krigsskådeplats.
Nu blev det aldrig så. Planen avblåstes i sista stund och Sverige klarade sig undan kriget. 1945 kom freden, militären packade ihop och befolkningen i Mörsil kunde andas ut. Vardagen återvände så småningom, men kvar fanns två skansar som då och då användes för militära övningar. 1992 revs det mesta av anläggningen på Römmen. I slutet av 1990-talet höll skans 633 i Strand på att gå samma öde till möte, om det inte varit för Mörsils hembygdsförening. De insåg det historiska värdet i platsen och i samråd med Fortifikationsverket och Åre kommun fattades en överenskommelse som innebar att hembygdsföreningen skulle få köpa en del av marken där skansen ligger.
Åker man längs med E14 idag är de nog få som reflekterar över de krigsförberedelser som ägde rum i området under 1940-talet. På hembygdsgården Römmen finns värn och skyddsrum kvar att beskåda. Några kilometer västerut, strax innan Strand, syns resterna av stridsvagnshinder bredvid vägen. Stannar man upp, parkerar bilen och tar en promenad upp genom skogen upptäcker man den mycket välbevarade skans 633. Samtliga skyddsrum är intakta. Resterna av grävda värn syns i landskapet. Rader av stridsvagnshinder klättrar sig upp mot höjderna. Man förstår snabbt områdets strategiska läge, placerat mellan sjön Liten och otillgänglig och kuperad skogsterräng. Står man där och blickar över området är det svårt att förstå att det förflutit 70 år sedan kriget tog slut. Historien gör sig påmind och man känner sig tacksam att dessa anläggningar aldrig behövde användas i skarpt läge.
Källa: https://www.321an.se/are/morsil/2015/historiska-platser-skansarna-i-morsil
Underlag
Naturlig stig med en del rötter och stenar.
Kupering
Leden är lätt att gå och tar dig runt med hjälp av bara en lite mindre stigning och utförsbacke tillbaka.
Kommunikationer
Ta bussen till Skans 663
Hit tar du dig med länstrafikens buss 157
Avstigning vid "Strandgården" och sedan är det ca 750m på E14 för att komma fram till skansen.
Hitta hit
Skansen syns tydligt markerad från E14 och det finns en stor parkering att stanna till på.
Vägbeskrivning med Google Maps
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.