Sälgedalsberget
Naturreservat
- Län: Jämtlands län
- 6571.85 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Området bjuder på granskog med stor inblandning av asp, sälg och björk. Det är ett område som brunnit och det kan man se på gamla brandskadade stubbar och fortfarande levande tallar. De största naturvärdena hittar man bland lövträden som utvecklat en grov bark där lavar och vedsvampar fått fäste. Bland många signalarter har det påträffats korallblylav, lunglav, rostfläck och smalskaftslav. Det förekommer en hel del lågor och torrakor i området. Grov bark och död ved ger förutsättningar för ett rikt insekts- och fågelliv. En del tallar som är uppåt 300 år gamla finns också.
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Fakta
Beslutsår: 2017
Storlek: 35 hektar
Kommun: Ragunda
Förvaltare: Länsstyrelsen Jämtlands län
Skyddsområde: Naturreservat
Hitta hit
I Bispgården, vid Fors kyrka, kör man över Indalsälven, svänger av mot söder och följer vägen genom byarna Österåsen och Västeråsen. Avtagsvägen till Reva passeras och efter ytterligare cirka 1,8 kilometer når man en trevägskorsning. Där tar man av mot vänster och efter drygt 1 kilometer finns en skogsbilväg till vänster som leder fram mot Sälgedalsberget.
Föreskrifter
Välkommen till Sälgedalsberget. Tänk på att det inom naturreservatet inte är tillåtet att:
- plocka och samla in arter av olika slag, med undantag av bär och matsvamp,
- klättra i boträd, uppehålla sig nära rovfågelbo, lya eller gryt, samla in djur eller på annat sätt medvetet skada eller störa djurlivet,
- göra åverkan på mark, block, växtlighet, torrträd eller annan död ved,
- elda, annat än med medhavd ved,
- framföra motordrivet fordon i terräng
Andra regler gäller om du vill bedriva någon form av verksamhet i området, se aktuellt reservatsbeslut för fullständiga föreskrifter. Det kan också finnas andra lagar att ta hänsyn till, exempelvis rennäringslagen.
Kontakt
Adress
Jämtlands läns länsstyrelse
E-postadress
Naturförvaltningen Jämtlands län
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.