Naturreservat

Södra Sutarebo naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Södra Sutarebo ligger mellan de två reservaten Sutarebo och Sundsholm och knyter samman de två områdena. Området utgörs i huvudsak av blandade lövskogar samt bäckar med en ovanlig bottenfauna. Området tillsammans med reservaten i norr och söder ligger i en västlig sluttning ner mot Gyltigesjön. Omgivningarna utgörs av granplanteringar och ett småskaligt odlingslandskap.
Södra Sutarebo ligger i Simlångsdalen utefter dalgångens östsida invid Gyltigesjön. Landskapet är närmast sjön måttligt sluttande men reser sig tvärbrant i öster, med en stigning från sjöns 65 meter över havet till nivåer kring 175 meter över havet vid Örnås öster om reservatet.

Branta sluttningar, berg och djupa ravinliknande sprickdalar

I reservatets västra del består markunderlaget av isälvssediment, medan i de branta sluttningarna i öster består det av moränavlagringar. I de södra och norra delarna övergår det till branta berg och djupa ravinliknande sprickdalar. Här och var bryter berg i dagen fram som stup och bergklintar med imponerande utsikt över dalen västerut, och på flera platser finns mäktiga rasbranter med stora block.

Många strömmande bäckar

Inom området rinner fyra bäckar till Gyltigesjön. Samtliga bäckar är små (oftast 0,3-1 meter breda) och med många naturliga hinder i form av block, stenar och grenar. De är till en stor del strömmande och har många små fall. På ett fåtal platser planar terrängen ut och bäckarna breddar vilket skapar partier med sumpskog för att nedströms återgå till smala skogsbäckar. Sten, block, grus och sand är dominerande bottensubstrat. Det finns värdefulla grusbäddar på många platser. Samtliga bäckar har många vandringshinder för fisk, varav flertalet naturliga. Den sista delen av bäckarna ner mot sjön är kulverterad i flera fall, och på två platser har det grävts dammar i bäckarna. De fina delarna av bäckarna hyser en ovanlig bottenfauna och i minst två av bäckarna förekommer rödlistade nattsländor.

Tillgänglighet i reservatet

Om du vill ut och promenera i reservatet så är det enklast att hålla sig till de skogsbilvägar som finns. I övrigt kan det vara ganska kuperat och lite klurigt. I reservatet finns det inga direkta stigar att ta sig runt på.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Dominerande naturtyp: Ädellövskog

Kommun: Halmstad

Areal: 51,5 hektar

Skyddat sedan: 2024

Ägare: Privat

Förvaltare: Länsstyrelsen

Hitta hit

Södra Sutarebo ligger i Simlångsdalen. I dagsläget går det att ta sig till reservatet både med cykel och bil, men det finns inte någon anlagd parkering.

Föreskrifter

För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.

Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:

  • skada levande eller döda träd, buskar och grenar,
  • skada, plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar annat än enstaka exemplar. Förbudet gäller inte plockning av matsvamp,
  • elda annat än på anvisad plats,
  • cykla,
  • tälta mer än två dygn i följd,
  • ha husvagn eller husbil parkerad i reservatet kl. 22-06,
  • framföra motordrivet fordon annat än på bilväg,
  • sätta upp tavla, affisch, skylt, snitsel eller göra inskrift,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd anordna lägerverksamhet, tävlingar eller andra arrangemang,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd använda fällor som dödar ryggradslösa djur,
  • utan Länsstyrelsens tillstånd inplantera för området främmande arter samt att
  • utan Länsstyrelsens tillstånd utföra undersökningar som innebär markering, insamling, fångst eller annan påverkan på naturmiljön. Detta krav om tillstånd gäller dock inte vid insamling och dödande av ryggradslösa djur om insamlingen krävs för att en säker artbestämning ska kunna ske, den görs manuellt genom plockning, håvning eller motsvarande (alltså ej med fällor) och den görs utan att bark, ved eller andra substrat skadas.

Kontakt

Adress

Kontakta reservatsförvaltningen för frågor, synpunkter och felanmälan.

E-postadress

Länsstyrelsen i Hallands län

naturreservat.halland@lansstyrelsen.se

Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen