Vandring

Skogsbostigen

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.4 km

Åtgärder

Beskrivning

Skogsbo är med sina 255 hektar det största naturreservatet inom Åkulla bokskogar. Reservatets ryggrad utgörs av sex bergknallar. Fem av dessa passeras på stigen, som har en sammanlagd stigning på 250 m. Backarna kräver en del ansträngning men vandraren belönas med hänförande utsikter över de lövskogsklädda bergen och Byasjön.

I de branta sluttningarna har det varit svårt att bedriva något rationellt skogsbruk. I Skogsbo finns därför den största samlingen av rödlistade arter i hela Åkullaområdet, hela 44 stycken. De utgörs fram-för allt av mossor och lavar som växer på de ofta knotiga och flerstam-miga bokarna, som förmodligen varit hårt tuktade på den tiden när det gick betande boskap i skogarna. I reservatet trivs också fåglar som skogsduva, mindre flugsnappare, nötkråka och mindre hackspett. Nötkråkan har gömmor med hasselnötter som den till och med kan dyka ner genom tjock snö för att komma åt.

En avstickare från stigen leder ut på Holma ö, där man kan se grunden efter den medeltida borgen Truedsholm. Stigen går på den gamla vägbanken fram till två välbevarade husgrunder.

Observera att cykling är förbjuden på Skogsbostigen.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Parkering

Det finns två parkeringsplatser i anslutning till denna vandringsleder, en vid Hiaklitten i norr och en närmare Ästad. Båda finns utmärkta på kartan.

Hitta hit

Leden startar vid naturreservatets parkering vid Hiaklitten.

Kontakt

Adress

Kontakta reservatsförvaltningen för frågor, synpunkter och felanmälan.

E-postadress

Länsstyrelsen i Hallands län

naturreservat.halland@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen