Vandring

Näsetstigen

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Näsetstigen bjuder på gammal högväxt bokskog i Näsnabbens naturreservat, fina utblickar över Skärsjön och mycket kulturhistoria. Några av bokbestånden är över 200 år gamla och innehåller ett överflöd av sällsynta arter av lavar och insekter. Fågellivet är också rikt, med skogsduva och mindre flugsnappare i skogen och storlom i Skärsjön.

Stigen passerar förbi lämningar efter två torp och en backstuga: Prästanäset, Klockarenäset och Minkahyttan. Hembygdsföreningen har satt upp informationstavlor vid dessa och vid flera andra intressanta platser. Vid Prästanäset har jordkällaren nyligen restaurerats. Här kan man också se hur en tät planterad granskog förvandlats till en tilltalande björkskog. Dyre kyrkogård är en forn-lämning med oklart ursprung. Man har tidigare trott att det är en kyrkogård från medeltidens pestutbrott, men nu lutar det mer åt att lämningen hör till gammal bebyggelse i området.

Om man vill gå en kortare runda så finns en genväg mitt på stigen som kortar av den med ca två km. Man kan också välja att bara gå sträckan utmed sjön och sedan gå vägen tillbaka. För att komma till stigen kör man från Grimeton kyrka mot Mjöavad. Sväng vänster mot Karlsvik och kör förbi Björbäck. När man kommer upp till en kraftledning svänger man höger upp för en brant backe och följer sedan vägen tills man kommer fram till reservatets parkering.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Hitta hit

Leden startar vid parkeringen vid Näsnabbens naturreservat.

Kontakt

Adress

Kontakta reservatsförvaltningen för frågor, synpunkter och felanmälan.

E-postadress

Länsstyrelsen i Hallands län

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner