Vandring

Vandringsled till Ersk-Jansaklitten, Älvkarhed

Vandring

4 av 5 stjärnor 4,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 0.7 km
  • Svårighetsgrad Röd - krävande

Åtgärder

Beskrivning

Vandringsled upp till toppen på Ersk-Jansa-klitten. Här uppe finns ett vindskydd med grillplats. Leden är markerad med röd/orangea markeringar.

Dessutom finns lämningar av den predikstol som predikanten Erik Jansson sägs ha använt för väckelsemöten på 1800-talet då han predikade för Erskjansarna. Så en kulturhistorisk intressant plats som är väl värd ett besök.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Forn-/kulturminne Forn-/kulturminne

Fakta

"Erik Jansson reste från Biskopskulla till Alfta i Hälsingland för att predika på väckelsemöten. Han attraherade stora skaror och förkunnade att den som tror omedelbart blir syndfri, han blev en frontfigur för en ny rörelse – erikjansarna. Han jagades av länsman och allt kulminerade när de ordnade offentliga bokbål där de brände religiösa böcker och andra skrifter. Erikjansarna beslutades sig för att lämna Sverige, i den amerikanska staten Illinois utanför Chicago började de bygga upp sitt eget utopiska samhälle, Bishop Hill, som skulle gå ett dramatisk öde till mötes. "

Mer om Erskjansarna finns att läsa och se på Emigrantmuseét på Ol-andersgården i Alfta.

Underlag

Smal skogsstig med bitvis stenar och rötter. Inledningen av stigen går över ett hygge.

Parkering

Parkera på vändplanen där vandringsleden går upp. Vägen är en privat skogsbilväg, så iakta försiktighet framförallt på våren vid källossning.

Hitta hit

Strax söder om byn Älvkarhed tar du österut. Det sitter en stor träskylt vid väg 50 som visar vägen. Följ vägen "rakt fram" tills du kommer till en vändplan, där vandringsleden till Ersk-jansa-klitten börjar.

Kontakt

Adress

Naturkartan Voxnadalen är en karta som är tänkt att samla allt för den som vill utforska Voxnadalen på egen hand. Vandringsleder, badplatser, höga naturvärden, utsikter, häftiga platser. Här samlar vi både kommunala anläggningar, ideella föreningars anläggningar (bidra gärna om ni saknas) och platser som finns på privat mark som kan vara intressanta för besökare i vårt biosfärområde. Ambitionen är att vi tillsammans bygger och bidrar till den bästa besöksguiden i Hälsingland.

E-postadress

Biosfärområde Voxnadalen

naturkartan@voxnadalen.org

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen