Silforsdammen, Långhed
Kulturmiljö
- Län: Gävleborgs län
- 6961.78 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Människan har genom historien alltid velat utvecklas och nyttja naturresurser såsom vatten för att på bästa sätt förbättra sina livsvillkor. Genom detta har samhällsutvecklingen gått framåt.
Hässjaån, som passerar här, är 45 km lång har genom historien använts på många sätt. Här vid bron i Silfors dämdes ån troligen upp första gången redan tidigt 1800-tal med stockar. För att fånga kraften användes ett vattenhjul som drev sågklingan.
Den nuvarande konstruktionen byggdes troligen på 1930-talet. Silforsdammen genererade el till sågverket från 1918 fram till 1980-talet men är idag inte i drift.
Flottningen på Hässjaån började på 1880-talet och var betydelsefull för att klara virkesförsörjningen för träindustrin i Sverige men även lokalt till Silfors sågverk. Att äga skog gav en möjlighet till inkomst för skogsägaren och lönearbete till människor som fick jobb.
Hit till dammen kom virke för transport till sågverket i Silfors. Virket leddes via flottrännan in i sågområdet. För att kunna hantera den ökade mängden virke anlades senare en förbifart med ränna och kanal. Denna förbifart finns det lämningar av och berättas mer om vid flottningsbron längs promenadstråket.
Precis vid dammen, dikt mot dammvallen, fanns en andels-tvättsuga för bybor som upphörde i slutet av 1970-talet. De som skulle tvätta tog med egen ved för att värma vattnet i pannmurarna. Tvättmedlet var olika former av soda och lut som kunde köpas i den lilla handelsboden, Hedbackas diversehandels filial, i Silfors.
Här bredvid byggdes även kolmilor och det kolades spillbitarna från sågen. Kolet skickades vidare till Alfta med häst och vagn för vidare transport på järnvägen som stod klar i slutet av 1800-talet. Det syns att det skett kolning här då det är svart stubb i marken.
Cirka 750 m nordost om dammen, längs med vägen, kan man ana timmerbacken. Där skedde mekanisk och markbaserad sorteringen på en stor plan yta. Ännu längre bort fanns kolarbostäderna där arbetarna bodde.
I nuläget, 2025, pågår diskussioner kring gamla dammar och vatten i hela Sverige. Hur det kommer att se ut vid dammen i Silfors är lite oklart i skrivande stund.
Aktiviteter och faciliteter
-
Kulturmiljö
Kontakt
Adress
Naturkartan Voxnadalen är en karta som är tänkt att samla allt för den som vill utforska Voxnadalen på egen hand. Vandringsleder, badplatser, höga naturvärden, utsikter, häftiga platser. Här samlar vi både kommunala anläggningar, ideella föreningars anläggningar (bidra gärna om ni saknas) och platser som finns på privat mark som kan vara intressanta för besökare i vårt biosfärområde. Ambitionen är att vi tillsammans bygger och bidrar till den bästa besöksguiden i Hälsingland.
E-postadress
Biosfärområde Voxnadalen
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.