Naturreservat

Kungshögshällarnas domänreservat, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Kungshöghällarna sticker upp som en hög topp ur västra Gästriklands platta landskap. På toppen av Kungshögshällarna står ett gammalt brandbevakningstorn som byggdes 1929 för att man skulle kunna bevaka skogens gröna guld i händelse av skogsbrand. Utsiktstornet har skadats av en brand och är för tillfället inte tillgängligt för besökare. Vi arbetar tillsammans med Sandvikens kommun med att reparera tornet så att besökare återigen kan komma upp och njuta av utsikten. Tornet ägs och förvaltas av Sandvikens kommun.

Området ligger 5 kilometer sydost om Grönsinka och omfattar 6 hektar. Enklast når du toppen från stigen vid parkeringen strax söder om Kungshögs fäbodar. Har du mer tid kan du vandra längs Gästrikeleden.

Kungshöjdsslingan är en alternativ sträckning av Gästrikeleden mellan Stärte och Ulvkisbosjön, på den del av Gästrikeleden som löper mellan Österfärnebo och Grönsinka.

Gamla, knotiga tallar

När du följer stigen upp på berget passerar du tallar som är mycket gamla. Träden är grova, låga och knotiga, de äldsta är över 400 år. Högre upp på berget börjar hällarna. Gråa och gulvita kuddar av renlavar växer här i mattor.

I svackorna däremellan samsas lingon och blåbär med linnéa och skogsstjärna. Från bergets topp har du fin utsikt över tallkronorna på heden nedanför.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Areal: 6 hektar Skyddsår: 1996, men avsattes som domänreservat redan 1948 Kommun: Sandviken Förvaltare: Länsstyrelsen Karaktär: Tallskog, hällmark

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 5 kilometer sydost om Grönsinka.

Föreskrifter

I naturreservatet gäller speciella regler. Det inte är tillåtet:

  • framföra motordrivet fordon
  • tälta, elda eller ta ved
  • göra åverkan på skogsbeståndet, döda stående eller ikullfallna träd, ris-, ört- eller markvegetation
  • medvetet störa djurlivet, skada eller bortföra hotade eller sällsynta växter eller djur
  • skada fast föremål eller ytbildning.

För fullständiga föreskrifter, se reservatsbeslutet.

Kontakt

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen