Hådells gammelskog, Naturreservat
Naturreservat
- Län: Gävleborgs län
- 6696.97 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Hådells gammelskog är 35 hektar stort och är ett av få äldre skogsområden i kommunen som får utvecklas fritt. I reservatet kan du besöka en kopia av en gammal skogsarbetarkoja. Här kan du även ta en paus och elda vid grillplatsen. Härifrån kan du vandra på en stig i en slinga genom den skyddade skogen. I reservatet breder den drygt 200 år gamla barrblandskogen ut sig på den magra och blockiga moränmarken. Den innehåller också små våtmarker och tidvis vattenfyllda sänkor.
I den nya delen av reservatet, precis intill den gamla reservatsgränsen, finns en fornlämning. Det är en boplats från stenåldern som syns som gropar i klapperstensfältet. Boplatsområdet består av sex boplatsgropar, varav fem av boplatsgroparna ligger i linje med varandra.
Växt- och djurliv
I skogen förekommer död ved i form av stående döda träd, högstubbar och liggande stammar. Detta är viktiga förutsättningar för de växt- och djurarter som är bundna till den gamla skogen. Exempel på arter i området är tallticka, lunglav, spillkråka, tretåig hackspett och tjäder.
Det är många djur som trivs i reservatet. Förutom tretåig hackspett, spillkråka och tjäder har älg, rådjur, grävling och lodjur observerats i området.
Aktiviteter och faciliteter
-
Naturreservat
Fakta
Skyddsår: 1999, utvidgat 2014 Areal: cirka 35 hektar Kommun: Gävle Förvaltare: Länsstyrelsen Karaktär: Skog och våtmark Skyddsområde: naturreservat, Natura 2000
Hitta hit
Följ vägvisning från gamla E4:an strax norr om Bergby fram till vägbom 1,5 kilometer från reservatsentrén. Nyckel till bommen kan lånas på Hedenstugans bed & breakfast i Bergby.
Föreskrifter
I naturreservatet gäller speciella regler. Det inte är tillåtet:
- framföra motordrivet fordon eller parkera fordon eller släpvagnar i området
- göra upp eld
- tälta
- rida
- klättra i boträd
- medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur
- anbringa tavla, skylt, inskrift, affisch eller därmed jämförbar anordning
- gräva upp, plocka eller bryta buskar, ris, örter, mossor eller lavar
- snitsla spår eller ordna orienteringskontroller
För fullständiga föreskrifter, se reservatsbeslutet.
Kontakt
E-postadress
Vänligen observera att en del av texten har översatts automatiskt.
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.