Vandring

Flottarleden Runemo-Söräng

Vandring

5 av 5 stjärnor 5,0 (se recensioner)

Information om leden

 • Längd 7.0 km
 • Tid 2 tim
 • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Trevlig vandringsled längs Voxnan mellan Runemo och Söräng som rekommenderas för hela familjen. Leden är ca 7 km lång (enkel väg) med fina utsiktsplatser utöver Voxnan och med möjlighet att grilla och fiska (kom ihåg fiskekortet). Badmöjligheter finns efter leden och dessutom finns en fin badplats vid parkeringen i Runemo samt i Söräng.

Vandringsstigen är en av de vackraste naturupplevelser som man kan njuta av i Hälsingland. Den har iordningställts på initiativ av och genom aktiv medverkan från byalagen i Söräng och Runemo. Särskilt vill vi framhålla de många rastplatserna med timrade vindskydd, rejäla grillar och bryggor samt den timrade flottarkojan (eldpallkoja) på 35 m2 och den renoverade tvättstugan med sovloft.

Längs med leden finns flera grillplatser och bänkar. Dessutom sitter det skyltar med information om flottning, djur och natur längs med vägen.

Längs leden finns en Flottarkoja och en Vildmarksbastu som är möjliga att hyra!

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

 • Paddling Paddling
 • Vandring Vandring
 • Löpning Löpning
 • Trailrunning Trailrunning
 • Promenad Promenad
 • Smultronställen Voxnadalen Smultronställen Voxnadalen

Tillgänglighet

 • Nära parkering Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
 • Nära toalett Nära toalett

Fakta

Timmerflottningen efter älven Voxnan pågick i över hundra år och upphörde 1966. Som mest flottades det cirka 5 miljoner stockar per år.

1998 inleddes återskapandet av delar av de miljöer som fanns under flottningsepoken, bl.a. en den ca 7 km långa vandringsstig som gick mellan Runemo och Söräng.

Följ länken till Flottarledens hemsida om du är intresserad av att hyra Vildmarksbastun/Flottarkojan.

Underlag

Smal stig med varierat underlag. Bitvis rötter och stenar. Bitvis kan leden vara blöt beroende på årstid och vattenflöde i älven.

Parkering

Om man väljer att starta i Runemo kan man parkera vid dammen. Här finns bord, grillmöjligheter och dass. Leden startar sedan på andra sidan vägen. Även i Söräng finns en parkering, se position i kartan.

Kommunikationer

I Runemo startar leden ca 500 m från närmaste busshållplats "Runemo". Här passerar bl.a. linje 100 som går mellan Söderhamn och Edsbyn. I Söräng heter den närmaste busshållplatsen "Sörängs skola", den ligger ca 1,5 km från ledens början. Även här passerar t.ex. linje 100.

Hitta hit

Startar du från Runemo: Ta av vägen mot Gäddvik, efter bron parkera vid dammen vid badplats-parkeringen. Följ sedan vägen norrut så ser du startplatsen för leden direkt på höger sida.

Startar du från Söräng: Sväng in vid skolan ta sedan vänster vid de två första Y-korsen mot Staterna. Vid 3:e Y-kors Klitten finns parkering till höger efter järnvägen. Följ sedan orange markering (på vänster sida), från korsningen till ledens start vid fd. yxsmedjan. Väljer ni att starta vid kojan håll då rakt fram i 3:e y-korset mot Staterna. Vid vändplan där allmän väg tar slut finns en parkering, promenera sedan ca 300 meter fram till leden. Det går även periodvis att köra ända fram till kojan, men det sker på egen risk.

Kontakt

Adress

Naturkartan Voxnadalen är en karta som är tänkt att samla allt för den som vill utforska Voxnadalen på egen hand. Vandringsleder, badplatser, höga naturvärden, utsikter, häftiga platser. Här samlar vi både kommunala anläggningar, ideella föreningars anläggningar (bidra gärna om ni saknas) och platser som finns på privat mark som kan vara intressanta för besökare i vårt biosfärområde. Ambitionen är att vi tillsammans bygger och bidrar till den bästa besöksguiden i Hälsingland.

E-postadress

Biosfärområde Voxnadalen

naturkartan@voxnadalen.org

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen