Vandring

Finnskogsleden i Hälsingland

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 35.0 km
  • Svårighetsgrad Röd - krävande

Åtgärder

Aktuellt

Leden kan bitvis vara svår att följa, pga växtlighet och nytillkomna hyggen

Beskrivning

Finnskogsleden ligger på Alfta och Bollnäs Finnskog och här får du som besökare verkligen smaka på allt vad detta innebär. Vildmarksled är en bra beskrivning på leden som lokalt även kallas "Finnen".

Leden går både i Bollnäs och Ovanåkers kommun och är totalt en bit över 30 kilometer, vilket gör att den lämpar sig väl för en flerdagarstur eller ett rejält långpass för den som kanske springer istället för att vandra.

Du känner lika delar naturupplevelse som historiska vingslag och bjuds på en härlig mix av blånande berg, blöta Hjortronmyrar och kulturlandskap. Här får du även berika dig inom skogsbruket och ser på nära håll både vad modernt och historiskt skogsbruk har lämnat för spår. Du passerar gamla kolarkojor, flottarrännor och andra kulturhistoriska marker. Dessutom sitter det guide-skyltar längs vägen med information.

Längs leden finns en stark anknytning till finnskogen med finnbosättningar, fäbodar och minnen av forna tiders skogsbruk. Här finns möjlighet till rekreation och fritidsaktiviteter. För dig som vill övernatta finns en eldpallkoja i skogshuggarmiljö med plats för 12-14 personer. Dessutom finns fyra kolarkojor och nio slogbodar med eldstäder där du kan övernatta eller äta din medhavda matsäck. Finnskogsleden passerar flera sjöar där du kan ta ett dopp om du behöver svalka av dig.

Flera naturliga källor finns längs med leden så du behöver ej heller gå törstig.

Dessutom får du vandra genom eller intill två fina naturreservat och man passerar även flertalet fina fiskevatten med abborre, gädda, öring och röding.För fiske krävs fiskekort som du kan köpa hos Snakeroll Sportfiske i Bollnäs. Områdets FVO är Gruvbergets fiskevårdsförening.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning
  • Smultronställen Voxnadalen Smultronställen Voxnadalen

Fakta

Karta över Finnskogsleden och komplett karta över Finnskogsriket finns att köpa på bl.a. Bollnäs turistinformation.

Underlag

Varierat underlag - allt från grusväg till smala skogsstigar och blöta myrmarker. Vildmark är en bra sammanfattning

Kupering

Leden är bitvis kuperad

Hinder

Mestadels skogsmark men även längre partier med blöt myrmark

Parkering

Vid starten i Annefors, eller halvvägs vid sjön Trehörningen.

Hitta hit

Annefors, ca 25 km sydväst om Bollnäs. Bollnäs har bra järnvägskommunikationer och från Bollnäs till Annefors finns bussförbindelser. För den som kommer med bil finns parkering vid startplatsen.

Det finns även möjlighet att börja i den södra delen av leden vid sjön Trehörningen. Här finns goda parkeringsmöjligheter och vill man gå halva leden är detta ett bra ställe att lämna en bil eller cykel.

Kontakt

Adress

Naturkartan Voxnadalen är en karta som är tänkt att samla allt för den som vill utforska Voxnadalen på egen hand. Vandringsleder, badplatser, höga naturvärden, utsikter, häftiga platser. Här samlar vi både kommunala anläggningar, ideella föreningars anläggningar (bidra gärna om ni saknas) och platser som finns på privat mark som kan vara intressanta för besökare i vårt biosfärområde. Ambitionen är att vi tillsammans bygger och bidrar till den bästa besöksguiden i Hälsingland.

E-postadress

Biosfärområde Voxnadalen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner