Vandring

Jungfrubergsstigen

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Jungfrubergsstigen startar vid dammen ovanför Lugnets skidstadium. Du korsar snart vägen mot Skuggarvet och rör dig sedan i en ögla på Jungfruberget, i de västra delarna av Lugnets naturreservat. Berget är ett populärt område för promenader och friluftsliv under alla årstider. Främst kommer du att vandra i en gles tallskog. Marken är ganska stenig vilket gör att stigen du går på bitvis också är rätt stenig.

Hela den första delen av leden går svagt uppför. Väl uppe vid ledens högsta punkt väntar en fin utsikt över sjön Varpan, Grycksbo och skogen mellan Falun och Leksand. Här på hygget kan det passa bra att hämta andan eller ta en fikapaus.

På tillbakavägen går Jungfrubergsstigen lite längre västerut på berget och omväxlande på mindre stigar och bredare gångvägar. Du passerar bland annat ett område med riktigt gamla och grova tallar. Du kommer tillbaka vid vindskydden i Åsbobacken där det finns möjlighet att rasta. Sista biten tillbaka till dammen går du samma stig som du startade på.

Jungfrubergsstigen är fem kilometer lång och passar fint för en promenad på lunchen eller en löprunda. Det kan vara lite blött på stigen på något ställe när du närmar dig "toppen" men vanligtvis går det utmärkt att gå i vanliga joggingskor.

I samarbete med Google

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Löpning Löpning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Fakta

Jungfrubergsstigen är markerad med orange färg på träden samt grå och blå vägvisare.

Parkering

Det finns en stor och gratis parkering precis intill ledens start vid dammen på Lugnet.

Kommunikationer

Buss till Lugnet finns både från Falu C och Borlänge C. Den närmaste hållplatsen heter "Lugnet Sporthallen" och ligger ungefär 400 meter från ledens start.

Hitta hit

För att komma hit tar du av i Lugnetrondellen och sedan första avtaget åt vänster. Efter några hundra meter svänger du in på Sjulsarvsvägen och kommer snart till en stor grusparkering.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner