Om svårighetsgradering på Bergslagsleden

Bilder

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder. För dig som besökare innebär det bl.a. att leden bör vara väl markerad i fält med orange färg, anordningar som exempelvis stättor och broar ska vara i gott skick och att passager utmed väg bör vara trafiksäkra att färdas på till fots. Du ska med andra ord kunna vandra tryggt och utan att behöva navigera efter en kompass. Vidare bör det finnas en regelbunden tillsyn av leden.

Vandringsledens officiella webbplats bör ge dig information om etapplängder med tidsangivelser, höjdmeter, korrekta kartor och tillfälliga avvikelser som t.ex. stormskadad skog. Dessutom bör du hitta information om rekommenderad utrustning, mobiltäckning, djurliv längs leden samt tillgång till dricksvatten. Du bör också hitta upplysning om tillgänglighet för besökare med funktionsnedsättning.

Som ett extra hjälpmedel för dig som vill besöka en kvalitetssäkrad svensk låglandsled finns därutöver en svårighetsgradering framtagen för att underlätta din planering och ge en bra bild av vilka förhållanden just din vandring erbjuder.

Tänk på att varje faktor bedöms enskilt där högsta nivån (=röd) avgör etappens eller ledens sammanlagda nivå (grön, blå eller röd).

Grön - Enkel
Grön - Enkel
Blå - Medel
Blå - Medel
Röd - Krävande
Röd - Krävande

Kontakt

E-postadress

Johan Karlström

johan.karlstrom@regionorebrolan.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen