Åkerby Soldattorp
Sevärdhet
- Kunta: Kronobergs län
- 6850.17 km päässä sinusta
Toiminnot
Kuvaus
Det lilla huset strax norr om Åkerby vägskäl uppfördes på platsen 1932 på samma plats där det tidigare låg ett soldattorp i Åkerby. Soldattorpen kallades också för knekttorp och fungerade på liknande sätt både i Sverige och Finland från 1600-talet ända fram till 1901 då indelningsverket upphörde och värnplikten infördes.
Soldattorpen bekostades av roten (de två största eller flera gårdar i en by) som hade till uppgift att rekrytera och försörja en soldat. Under 1830-talet skulle ett sådant torp vara 8 x 5 meter och sju stockar högt (cirka 2 meter). Specifikationen fastställdes av armén för att alla torp skulle vara lika stora och bostadsytan därmed inte skulle skilja sig mellan olika delar av landet. Soldaterna flyttade in och ut ur torpen vid midfaste (fjärde söndagen i fastan) runt den 15–20 mars eller vid vårfrudagen den 25 mars. Då genomfördes också en inspektion av fastigheten för att säkerställa att byggnaden var i gott skick. Dessutom genomfördes klassiska torpbesiktningar var tredje år oavsett om soldaten var nyinflyttad eller hade bott där länge. Så länge soldaten var i tjänst fick han bo i torpet kostnadsfritt, men om han lämnade sin anställning var han tvungen att flytta. Många kvinnor och barn kunde därför bli utan bostad om maken hastigt dog i samband med krig eller andra arbetsuppgifter. Enligt lag var roten nämligen skyldig att tillsätta en ny soldat senast tre månader efter det att han bragts om livet. Roten betalade visserligen för begravningen om soldaten dött i tjänsten, men någon ny bostad eller nytt arbete kunde änkan inte räkna med.
Till varje torp hörde en liten åker vars areal varierade beroende på markens bördighet. Dessutom hade soldaten rätt till en liten äng som på årsbasis skulle ge minst två lass hö.
I fähuset bredvid (även detta skulle tillhandahållas) skulle det finnas plats till 1–2 kor, några får, getter, en gris och några höns. Soldaterna hade sällan råd med egna hästar eller oxar, men hade rätt att låna en häst som dragdjur från rotebonden när behov uppstod. Dessutom skulle bonden tillhandahålla en viss mängd utsäde, ved och bete till kreaturen.
Toimintaa ja tilat
-
Sevärdhet
Ota yhteyttä
Sähköpostiosoite
Jenny Ramnér
Huomaa, että osa näistä teksteistä on käännetty automaattisesti.
Kysymykset & vastaukset (Q&A)
Esitä kysymys muille Naturkartan-käyttäjille.