Luonnonsuojelualue

Rottnebyskogen

Luonnonsuojelualue

0 5 tähteä — (katso arvostelut)

Toiminnot

Kuvaus

I Rottnebyskogen är du välkommen att leka och ströva eller bara njuta av skogen. Skogen har tidigare nyttjats för skogsbruk men är idag fredad. I skogen kan du hitta riktigt gamla tallar, många är äldre än 200 år. De gamla tallarna är majestätiska och bildar på sina håll fina perlarsalar. Att de är gamla ser man på de grova och krumma grenarna och den grova barken, som kallas pansarbark. Några tallar har dött och står kvar som torrträd eller silverfurur. Andra har fallit och ligger som lågor. Död ved är till stor nytta för många av skogens invånare.

I södra delen av reservatet finns ett öppet område med underbar utsikt över sjöarna Runn och Hosjön. Här har tidigare varit åkermark där olika grödor odlats, men nu ska marken få utvecklas till en äng. Genom att marken slås varje år får många blommor bättre förutsättningar att överleva och blomprakten ökar. Njut gärna av den fina utsikten från rastbordet. Här smakar fikat särskilt bra!

Det är unikt att finna så gammal skog i Falun eftersom efterfrågan på virke och ved var stor långt in på 1800-talet. Under senare delen av 1990-talet planerades området att avverkas men genom ett starkt opinionsarbete kunde skogen bevaras för framtiden.

Från parkeringen vid Rottneby herrgård är det inte långt upp till rastplatsen på ängen där det finns grillplats och ved. Från ängen går en grusad led som passerar de två slogbodarna med eldstad och här är lätt att gå med barnvagn.

Get here by public transport

Toimintaa ja tilat

  • Luonnonsuojelualue Luonnonsuojelualue

Saavutettavuus

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Viestintä

Buss 131, 152 Hälsingberg E16 Buss 243 mot Vika. Kliv av på hållplats Matrisvägen.

Reittiohjeet

Reservatets huvudentré ligger vid Rottneby herrgård. Kör E16 till Korsnäs/Humlebacken och tag av norrut i rondellen. Därifrån är det skyltat mot Rottneby. Efter rondellen är det skyltat mot reservatet. Parkeringen ligger på vänster sida strax efter att man har passerat herrgården.

Ota yhteyttä

Sähköpostiosoite

Kontaktcenter Falu kommun

kontaktcenter@falun.se

Kysymykset & vastaukset (Q&A)

Esitä kysymys muille Naturkartan-käyttäjille.

Arvostelut

Naturkartan

Naturkartan

Avaa tämä sovelluksessa