Vaellusreitit

27B Tråbacken - Krylbo | Bruksleden

Vaellusreitit

0 5 tähteä — (katso arvostelut)

Polun yksityiskohdat

  • Pituus 7.2 km

Toiminnot

Kuvaus

Etapp 27B är en något kuperad men ändå lättvandrad sträcka där du mestadels går längs stigar men även en bit på asfalts- och grusvägar. I början av sträckan, efter cirka 600 m, kan du göra en avstickare och uppleva visenter på nära håll1. Efter ytterligare cirka 1 km kommer du fram till Dalälven och Gamla Byn. Gamla Byn består av tidigare arbetarbostäder med anor från 1600-talet. Härifrån fortsätter du din vandring på den så kallade älvpromenaden längs Dalälven. Du kan passa på att ta en tur till Verket/Avesta Art. En magisk mix av historia, konst och modern teknik. Den gamla järnbrukshyttan från 1874 har förvandlats från tung, sotig och mullrande industrimiljö till en ny mötesplats mitt i hjärtat av Avesta, Koppardalen. Längs Dalälvens älvpromenad och förbi de spännande döda fallen2, tar du dig till slutdestination Avesta Krylbo station.

BESÖKSMÅL PÅ VÄGEN

Avesta visentpark

Välkommen till en av norra Europas viktigaste avelsanläggningar för bevarandet av visenten - europeisk bison. Avesta Visentpark är ett besöksmål för hela familjen! Här finns det ett mysigt ladugårdscafé där du kan avnjuta hembakat fika eller en lättare lunch inomhus eller i den lummiga trädgården. Här finns en utställningslada med visentfakta, en liten souvenirbutik och möjlighet att delta på guidade turer1

Gamla byn

Gamla byn i Avesta är ett brukssamhälle med ursprung från 1600-talet. Här kan du ta en picknick på Holmen med utsikt över Dalälven eller strosa bland gamla röda hus i idyllisk miljö. Vill du uppleva en digital resa tillbaka i tiden, gör en vandring genom 400 år i Avestas äldsta bebyggelse – Gamla byn.

Verket/Avesta Art

De ståtliga gamla järnverksbyggnaderna i Avesta är idag ett museum och en kulturarena som inte liknar många andra, fyllt med unika upplevelser. Varje sommar är Verket hem för Avesta Art som samlar svensk och internationell samtidskonst i världsklass, med ny utställning varje år.

RASTPLATSER

Du hittar flera platser efter vägen till Krylbo. I Gamla byn har du stora grönytor att ha picknick på och efter Dalälvens älvpromenad finns rastplatser med möjlighet att grilla.

BO OCH ÄTA

Det finns många möjligheter till att både bo och äta längs etapp 27. Det finns gott om övernattningsmöjligheter i både hotell och vandrarhem i nära anslutning till leden. I Avesta centrum, Koppardalen och Krylbo finns bra utbud av mat för olika smaker.

HANDLA MAT

Du hittar matbutiker i Avesta centrum och Krylbo i nära anslutning till leden.

1 Se aktuella öppettider på https://avesta.se/avesta-visentpark/

2 Läs mer om döda fallen på https://avesta.se/

Get here by public transport

Toimintaa ja tilat

  • Cykling Cykling
  • Vaellusreitit Vaellusreitit
  • Mountainbike Mountainbike
  • Tysta platser Tysta platser
  • Löpning Löpning
  • Promenad Promenad
  • Barnäventyr Barnäventyr

Saavutettavuus

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Pinta

Naturstigar, asfalts- och grusvägar.

Pysäköinti

Både vid Tråbacken och Krylbo finns gott om plats att parkera.

Viestintä

Ca 1 km söder om Tråbacken finns Bjurfors busshållplats för buss 500. Den kan du åka mot Avesta – Krylbo eller Norberg – Fagersta – Skinnskatteberg – Köping.

Vid Krylbo har du direkt anslutning till båda tåg- och busstrafik i Avesta/Krylbo station.

Reittiohjeet

Tråbacken: 60.1406411, 16.1338733

Krylbo: 60.1296926, 16.2186778

Ota yhteyttä

Sähköpostiosoite

maria.enebjork@vasteras.se

Kysymykset & vastaukset (Q&A)

Esitä kysymys muille Naturkartan-käyttäjille.

Arvostelut

Naturkartan

Naturkartan

Avaa tämä sovelluksessa