Wandern

Etapp 6, Skuleberget - Köpmanholmen, Höga Kusten-leden

Wandern

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Details zum Weg

  • Länge 24.2 km
  • Schwierigkeit Rot - anspruchsvoll

Aktionen

Aktuell

Länsstyrelsen Västernorrland etablerar en ny sträckning av Höga Kusten-leden som tar vandraren mellan Slåttdalsskrevans södra och norra del. Den nya leden erbjuder inte bara trygg och säker vandring , utan öppnar också upp en väldigt trevlig och spektakulär del av berget, som inte så många har upplevt tidigare. Arbetet med den nya leden inleds 22 maj och kommer att pågå under 1-2 veckor. När den nya leden står färdig kommer den gamla leden genom skrevan att stängas av säkerhetsskäl.

Beschreibung

På väg från Skuleberget i riktning mot Skuleskogens nationalpark Entré Syd i höjd med Käxed, rekommenderas en avstickare till Dalsjöfallet, 1,9 kilometer från leden. Framförallt på våren och hösten när vattenföringen är full är fallet en imponerande syn. Forssträckan är även botaniskt intressant. Här växer sydliga arter som lönn, olvon och blåsippa sida vid sida med bland annat fjälltolta.

Härifrån är det dessutom nära till Dal, där Skuleskogens Pensionat erbjuder mat och logi i en unik miljö i en vackert renoverad Ångermanlandsgård.

Höga Kusten-leden passerar på denna etapp rakt igenom Skuleskogens nationalpark, från Entré Syd till Entré Nord. Genom årtusenden har Skuleskogen i all stillhet stigit upp ur havet. Resultatet är en häpnadsväckande dramatisk blandning av gammelskog, trolska skogstjärnar, brusande hav, djupa skrevor, höga bergskammar och milsvid utsikt. Kort sagt: Skuleskogen lämnar ingen oberörd!

Etappen bjuder på en relativt krävande vandring med stora höjdskillnader. Inne i parken finns det ett system av uppmärkta vandringsleder på över 25 km som på olika vis ansluter till Höga Kusten-leden. Här kan man vandra i flera dagar utan att se varken vägar eller kraftledningsgator som stör upplevelsen av orörd natur.

Vid Entré Syd, den södra entrén till Skuleskogens nationalpark, har du magnifik utsikt över Bottenhavet. Här finns bland annat gott om parkeringsplatser samt bra information om Skuleskogens nationalpark. Här finns även väderskyddade sittplatser, bänkar och bord samt torrdass. Entré Syd erbjuder inte någon form av logi, utan du rekommenderas att vandra vidare in i nationalparken och använda dig av de övernattningsstugor som finns där. Inne i nationalparken får du bara tälta på särskilt anvisade tältplatser, i övrigt är tältning inte tillåten. För mer information om var tältplatserna ligger, se kartor. En bra karta med beskrivning över nationalparken finns även på Naturum Höga Kusten.

En knapp kilometer in i nationalparken finns Kälsviken, en stor och härlig sandstrand. Här finns två vindskydd, eldplatser med ved och torrdass. Här är också tältning tillåten. Färskvatten kan tas från bäckarna på norra sidan om viken, cirka 400 meter från vindskyddet.

En av Skuleskogens stora sevärdheter är Slåttdalsskrevan som finns mitt på etappen. Skrevan är cirka 210 meter lång, 7 meter bred och 40 meter djup med lodräta väggar.

Vidare längs leden finns Tärnättvattnen, två sjöar åtskilda av en myr. Mellan sjöarna finns en övernattningsstuga som står öppen för vandrare med fyra britsar samt kamin. Här finns även torrdass och eldplats.

Stugor som finns tillgängliga för vandrare vid sidan om leden:

  • Näskebodarna: Fäbodvall med privata stugor. Cirka hundra meter söder om vallen finns en övernattningsstuga för vandrare med fyra sovplatser, kamin och torrdass. Tältning är tillåten. Vatten tas från bäcken.
  • Tärnättholmarna: En rymlig stuga med sex sovplatser, kamin, torrdass, eldplats samt bänkar och bord. Tältning är tillåten. Vatten kan tas ur bäck på fastlandet cirka 400 meter nordväst om stugan. På den yttre holmen finns en enkel raststuga med kamin och torrdass.
  • Vid Tärnättsundet på fastlandet finns en stuga med fyra sovplatser samt kamin. Vatten kan tas från bäcken.

Vid Entré Nord, finns bänkar, bord, torrdass, eldstad, sopställ samt informationstavla om nationalparken. För övrig information samt en heltäckande karta över Skuleskogens nationalpark, kontakta Naturum Höga Kusten. Broschyrer finns under maj till oktober vid Entré Syd, Nord och Väst.

Från Entré Nord följer leden en grusväg ner till det minde samhället Näske. Här hittar du en vacker småbåtshamn, vindskydd och toalett. Därefter går den vidare längs den allmänna vägen ända till etappmålet Köpmanholmen, ett gammalt brukssamhälle som byggdes upp kring Forssbolagets pappersmassefabrik, senare NCB. Fabriken är sedan länge nedlagd och byggnaderna är rivna. Området har sanerats och idag finns bara några mindre industrier kvar.

I Köpmanholmen – för övrigt bluessångaren Torsten ”Totta” Näslunds födelseort – passerar leden genom samhället där ni finner servicemöjligheter i form av matbutik och kiosk. Stanna gärna till och gör ett besök vid den väldoftande Örtagården vid infarten intill Brukskyrkan, som är väl omskött och öppen för besökare dygnet runt hela sommaren. Här finns också en del konst från den internationellt kände skulptören och keramikern Hans Hedberg, som föddes i Köpmanholmen 1917 men som under en stor del av sitt liv var bosatt i franska Biot. Hedberg är framförallt känd för sina gigantiska frukter och ägg i keramik och han samarbetade under en period med Marc Chagall och umgicks med Picasso, Léger och Matisse.

Vid Åfjärdens södra strand ligger Herrgårdsparken, en natur- och konstpark med skulpturer, blommor och rastplatser, där du som besökare får ta del av en naturskön upplevelse med många spännande och överraskande detaljer längs promenadstigen. Parken är öppen dygnet runt, året om och är ett populärt promenad-/och motionsstråk med bra tillgänglighet. Intill Herrgårdsparken finns även Café Ringarbönninga och Bruksmuseet där du får lära dig mer om hur man bodde och levde under industriepoken i Köpmanholmen i början av 1900-talet.

Från Köpmanholmen, vid matbutiken, går en avstickare mot hamnen i Köpmanholmen (Kläppa). Här finner ni Kajkanten Restaurang B&B som serverar mat och erbjuder logi genom sitt B&B. Härifrån går reguljär båttrafik ut till öarna Trysunda och Ulvön, två anrika gamla fiskelägen där du känner historiens vingslag. Det finns övernattningsmöjligheter på båda öarna samt goda möjligheter att få sig något gott att äta och dricka på Ulvön.

Get here by public transport

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Wandern Wandern

Parking

Här finns gratis parkering vid Skuleberget.

Kommunikation

Hållplatser Skuleberget E4 och Docksta Busstation Aktuella busstidtabeller hittar du på www.dintur.se.

Downloads

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App