Wandern

9. Etappe: Roslagsbro – Gåsvik

Wandern

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Details zum Weg

  • Länge 25.0 km

Aktionen

Beschreibung

På vägen från Roslagsbro till Gåsvik upplever du härlig vandring genom omväxlande natur.Efter Roslagsbro följer leden Brosjön, en av länets finaste fågelsjöar. Lite längre fram hittar du Kvarnfallet. Vid Rådasjön finns badplats med brygga innan etappen fortsätter mot Bagghusfjärden.

Efter Roslagsbro följer leden Brosjön, som är en av länets finaste fågelsjöar med många arter av vattenväxter. Cirka 400 meter från leden finns ett fågeltorn.

Mellan Brölunda och Vik hittar du vattenfallet Kvarnfallet. Här fanns det en gång en kvarn och i dalgången nedanför vägen gick vattenleden ner mot Norrtäljeviken. Här hittades en gång Viksbåten, en unik båt från vikingatiden, som idag finns att beskåda på Erikskulle hembygdsgård, cirka 300 meter från leden.

Mellan Vik och Råda går Roslagsleden längs den gamla kyrkstigen som förr användes när man gick från Råda till kyrkan i Söderbykarl. Längs kyrkstigen passerar du ladan Tandrudan som användes av Rådaborna för lite vila på väg till och från kyrkan. Platsen passar än idag bra som rastplats och du hittar både dass och sittplatser här.

Vid Rådasjöns västra del finns badplats med brygga, omklädningshytt och dass. Här finns parkeringsplatser och här passerar SL-buss. Vinka så stannar bussen!

Vandringen fortsätter längs slingriga vägar där landskapet öppnar sig ner mot Bagghusfjärden och den lilla byn Flottskär vid vattnet.Vid Flottskärs brygga hittar du rastbänkar och grillplats, bänkar och bord men också en rasthage för hästar och iläggningsplats för kanoter.Här finns också en på- och avlastningsplats/vändplats för dig som kommer med bil.

Etappen slutar vid Bagghusbron nära Gåsvik där Väddö kanal börjar. Vid Bagghusbron finns parkeringsmöjligheter.

Kultur, natur och historia
Erikskulle hembygdsgård ligger cirka 300 meter från leden. Hembygdsgården grundades med Skansen som förebild och här finns byggnader och tusentals föremål från Söderbykarl och socknarna runt omkring. Näst Skansen är Erikskulle den äldsta och största hembygdsgården i Stockholms län.

Leden går söder om naturreservatet vid Rådasjöns östra spets. I naturreservatet finns ett litet skogsområde med gran, asp och björk. I den kalkpåverkade markfloran finns sällsynta arter som guckusko och skogsstarr.

Adresse

    Estunavägen 14

    76128 Norrtälje

    Sverige

Kontakte

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Wandern Wandern

Zugänglichkeit

  • Nähe von Nahverkehr Nähe von Nahverkehr

Fakten

Längd: 25 km

Typ: Vandringsled

Svårighetsgrad: Lätt

Underlag: Skogsstigar, grusvägar, asfalterad väg

Besök Visit Roslagens webshop för att beställa en fysisk karta och guide över leden.

Restriktioner och regler
Roslagsleden är en vildmarksled med orangemålade markeringar. Vid varje etappstart och slut finns en informationstavla.

På den här etappen går Roslagsleden till stor del längs med vägar i ett levande och omväxlande roslagslandskap. Efter Roslagsbro följer leden Brosjön innan Bro Väsby.

Cirka 400 meter från leden ligger fågeltornet vid Brosjön, som är en av länets finaste fågelsjöar. Brosjön är näringsrik med många arter av vattenväxter. Högsta naturvärden har de hävdade strandängarna och hagarna, Brosjöns flora och fauna och Järsö-strömmen med sitt rena, klara vatten som har en unik fauna av ryggradslösa djur.

Mellan Brölunda och Vik passerar Roslagsleden ett vattenfall, Kvarnfallet. Här har det funnits en kvarn. I dalgången nedanför vägen gick vattenleden ner mot Norrtäljeviken. Här hittades Viksbåten, en unik båt från vikingatiden. Här hittade man också den kyrkklocka som i dag finns på Historiska museet i Stockholm.

Viksbåten från 1000-talet finns att beskåda på Erikskulle hembygdsgård som ligger cirka 300 meter från leden. Med Skansen som förebild grundades hembygdsgården 1919 och här finns byggnader och tusentals föremål från Söderbykarl och socknarna runt omkring. Näst Skansen är Erikskulle den äldsta och största hembygdsgården i Stockholms län!

Vid Rådasjöns västra del finns en vacker badplats. Etappen avslutas vid bagghusbron nära Gåsvik. Där tar Väddö kanal vid.

Anleitung

Till starten i Roslagsbro kan du ta dig via buss 676 från Stockholm till Norrtälje och vidare med buss 645 mot Gåsvik. Stig av vid hållplats Drottningdal. Parkering finns vid idrottsplatsen i Drottningdal.

Downloads

Kontakt

Adresse

Visit Roslagen AB arbetar för utveckling, marknadsföring och försäljning av turistbaserade tjänster och produkter i Roslagen. Läs mer på roslagen.se eller besök oss på turistbyrån i Norrtälje eller Öregrund.

E-Mail-Adresse

Visit Roslagen AB

[email protected]

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen