Kultur

Nyfors

Kultur

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Aktionen

Beschreibung

Forsen i Nyfors är med sina fem meters fallhöjd en av de högsta forsarna i länet. Vattnet som forsar kommer från sjön Tyresö-Flaten som har sitt utlopp i Albysjön här. Tyresö-Flaten har beskrivits som en av Stockholms vackraste insjöar och mellan november och mars ska du enligt fågelkännare kunna hitta den lilla strömstaren som annars mest brukar finnas norröver. Håll även utkik efter bävern som gillar att bygga bo i krokarna.

Platsen hette tidigare Wättingeströmmen och har, precis som Follbrinksströmmen och Uddbyfallet varit ett viktigt industriområde under flera århundranden. Här anlade Gustav Vasa en krutkvarn på 1500-talet och sedan dess har vattnets kraft använts till bland annat hammarsmedjor, krutkvarn, väveri, valsverk och pappersbruk. 1935 lades den senaste verksamheten ner och idag är området bara ett kulturhistoriskt minnesmärke.

Leden fortsätter på gångbron över strömmen. Mitt på bron har du en utbyggnad som ger fin utsikt över det forsande vattnet. Vägen går sedan ut ur naturreservatet och in i ett bostadsområde längs med den asfalterade bilvägen Nyforsvägen. I korsningen tar du höger in på vägen med samma namn.

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Kultur Kultur

Kontakt

Adresse

Pilgrimscentrum, Tyresö församling, Kyrkvägen 6, 135 60 Tyresö

E-Mail-Adresse

Pilgrimscentrum

[email protected]

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer oder an den zuständigen Manager.

Bewertungen