Archäologisch

Pilkällan i Sya

Archäologisch

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Aktionen

Beschreibung

Pilkällan i Sya är en gammal offerkälla där man offrade mynt och andra föremål. Vattnet ansågs ha läkekraft om man drack det eller använde det för att hälla över sjuka områden på kroppen. Källan är lika gammal som bygdens födelse och man kan än i dag se rester ifrån isälvsavlagringar i form av klappersten. Källan rinner uppåt åt norr och det skiljer sig från andra källor. Namnet Pilkällan, kommer från då pilgrimer på sin färd till eller från Vadstena stannade för att dricka källans vatten och då satte sin stav, som ofta vara gjord av pilträ, i jorden. Pilträ har väldigt lätt för att rota sig och marken var vattenrik här. Det har funnits 12 stycken pilträd runt källan.

Källan är belägen på Sya Gårds mark. Enligt traditionen ska källan kläs med blommor och björkar varje midsommar annars blir det otur med boskapen på Sya Gård. Vissa sägner säger även att oturen drabbade alla i omgivningen om inte källan kläddes på midsommaren och ingen har vågat frångå denna tradition. Varje midsommarafton klockan 9.00 samlas människor från när och fjärran för att medverka i den traditionella utsmyckningen av Pilkällan.

Get here by public transport

Adresse

    Pilkällevägen

    595 96 Mjölby

    Sverige

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Kultur Kultur
  • Archäologisch Archäologisch
  • Dricksvatten Dricksvatten

Fakten

Pilkällan i Sya är en gammal offerkälla där man offrade mynt och andra föremål. Eventuellt har det även utförts religiösa ceremonier här. Vattnet ansågs ha en läkande effekt om man drack det eller använde det för att hälla över sjuka områden på kroppen. Källan är lika gammal som bygdens födelse. Än idag kan man se rester ifrån isälvsavlagringar i form av klappersten. Källan rinner uppåt åt norr, vilket gör att den skiljer sig från andra källor.

Namnet Pilkällan kommer från en tid när pilgrimer på sin färd, kanske till eller från Vadstena, stannade för att dricka källans vatten och satte sin stav, som ofta vara gjord av pilträ, i jorden. Pilträ har väldigt lätt för att rota sig och marken var vattenrik här. Det har funnits 12 stycken pilträd runt källan.

Källkulten går tillbaka till den yngre stenåldern (2000-1500 före Kristus). Även på medeltiden förekom det pilgrimskällor, där vandrarna kunde stärka sig med det nyttiga vattnet och få lite rast. Källan är belägen på Sya Gårds mark. Enligt traditionen ska källan kläs med blommor och björkar varje midsommar, annars blir det otur med boskapen på Sya Gård. Vissa sägner säger även att oturen drabbade alla i omgivningen om inte källan kläddes på midsommaren och ingen har vågat frångå denna tradition. Därför kläs källan varje midsommarafton klockan 9.00 av människor från när och fjärran.

Intill vägen mellan Pilkällan och Sya station stod tre kungsekar. Även kring dem finns sägner. Det sägs att ekarna planterats vid ett möte som ska ha ägt rum på platsen mellan tre konungar, och att trakten skulle gå under om dessa tre ekar någonsin höggs ned. Ekarna föll i samband med en hård storm i september 1969. Sen dess har en stock från en av dessa kungsekar rests vid Pilkällan. Och trakten finns kvar !

Platsen runt Pilkällan sköts av Sya Hembygdsförening. Uppe vid vägen ner mot källan finns gamla stenstolar med kätting emellan. Två av dessa har varit grindstolpar vid Halvö som ligger på gränsen mellan Sya och Västra Harg. Här vaktade Ka-Nilsa för att få en grindslant då han öppnade för resande. Hans riktiga namn var Karl Nilsson och han bodde i en stuga invid vägen.

Anleitung

Pilkällan hittar man om man åker in under bron i Sya mot Västra Harg. Den ligger cirka hundra meter därifrån på vänster sida.

Kontakt

Adresse

Tel: 010-234 50 00

E-Mail-Adresse

Mjölby kommun, kultur- och fritidsförvaltningen

kulturofritid@mjolby.se

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App