Wandern

Riseberga - Tångeråsa, Munkastigen Etapp 1

Wandern

0 von 5 Sternen — (siehe Bewertungen)

Details zum Weg

  • Länge 16.0 km
  • Schwierigkeit Blau - mittel

Aktionen

Beschreibung

Gör en resa bak i tiden och vandra i munkarnas fotspår på den spännande pilgrimsleden Munkastigen. Munkastigen har sin start vid den äldsta byggnaden i Västernärke, Riseberga klosterruin. Riseberga var ett nunnekloster byggt på 1100-talet där bland annat Den heliga Birgittas döttrar har bott. Andra sevärdheter längs den första etappen är Edsbergs kyrka där du kan se en dopfunt från medeltiden. I Tångeråsa kan du besöka en av Sveriges få bevarade träkyrkor från medeltiden. Du får inte heller missa de sällsynta glasmålningarna som finns i kyrkan.

RISEBERGA KLOSTERRUIN OCH LANDETS NÄSTÄLDSTA BÖNHUS.

Riseberga Kloster har blivit en symbol för Lekeberg och är den äldsta ”byggnaden” i Västernärke. Klostret var ett cistercienserkloster byggt på 1100-talet. På Riseberga fanns en abbedissa, nunnor och konverser (leksystrar). De hade också hjälp från lekbröder – som fick bo på klostrets utsida. År 1341 satte Ulf Gudmarsson och Birgitta Birgersdotter, den Heliga Birgitta, sin dotter Ingeborg som novis i Riseberga. Även dottern Katarina kom senare dit. Riksdagen i Västerås 1527, reformationsriksdagen, drog in alla kloster under kronan. Det fanns dock några nunnor kvar i Riseberga ända fram till ca 1560. 1855 stod bönhuset på Riseberga klart. Bönhuset är landets näst äldsta.

EDSBERGS KYRKA.

Leden går förbi Edsbergs kyrka vars äldsta delar kan dateras till mitten av 1100-talet. Sevärdheter är den medeltida dopfunten och en medeltida dörr med järnsmide på kyrkans södra sida.

NATURRESERVATET TRYSTORPS EKÄNG.

Naturreservatet Trystorps ekäng ingår i en av länets största sammanhängande ädellövskogar. Många informativa skyltar längs stigarna berättar om de blommor och träd som finns i reservatet. Under ekarna täcker vitsippor marken under våren. Här växer det bland annat mycket lungört.

TÅNGERÅSA MEDELTIDA TRÄKYRKA.

Tångeråsa kyrka är en av Sveriges få bevarade träkyrkor från medeltiden. Av det stora antalet träkyrkor som byggdes under medeltiden finns idag endast ett tiotal kvar i landet. Kyrkan har genomgått få ombyggnader och har kvar sin medeltida planform. I ett mindre fönster i kyrkan finns något så sällsynt som två medeltida glasmålningar. Målningarna, som dateras till 1300-talet, avbildar aposteln Andreas med sitt kors och Maria Magdalena med sitt smörjelsekärl. Ytterst få glasmålningar från medeltiden är bevarade i Sverige. De flesta finns på Gotland.

Get here by public transport

Aktivitäten und Einrichtungen

  • Wandern Wandern
  • Pilgrim Trail Pilgrim Trail

Fakten

Längd: 16 km

Tid: 5 h 30 min

Svårighetsgrad: 2

Aktiviteter: Paddla

Downloads

Kontakt

E-Mail-Adresse

Johan Karlström

johan.karlstrom@regionorebrolan.se

Fragen & Antworten

Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.

Bewertungen

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App