Tips inför fjällturen

Fotos

  • Foto: Håkan Hjort

Vi har samlat några tips som gör fjällturen mer njutbar och säkrare.

Välj rätt utrustning Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packad ryggsäck bör inte vara för tung. Vi har samlat länkar med förslag på packlistor nedan.

Förebygg och behandla skavsår Använd väl ingångna skor och torra, rena och hela strumpor. Undvik bomull närmast kroppen. Tejpa gärna hälar, fotknölar och andra utsatta ställen med leukoplast eller liknande. Pyssla om dina fötter under vandringen. Lufta dem, skorna och strumporna ofta och låt dem torka. Om du ändå får en blåsa är det bäst att inte sticka hål på den. Täck den istället med en hudvänlig, självhäftande platta.

Mat och vätska Under en fjälltur behöver kroppen mer energi än vanligt för att du ska orka. Ät ordentligt innan turen, ta rejäla matraster under vandringen och ha med reservproviant. Inte bara orken utan även omdömet och humöret kan försämras om du äter dåligt. Du fryser också lättare. Det är även viktigt att dricka tillräckligt, du blir trött och kan få huvudvärk annars. Vattnet i fjällen går bra att dricka om det är rinnande, klart samt luktar och smakar gott.

Ta med karta och kompass Vi rekommenderar att du alltid har med karta och kompass. Även om du håller dig till de markerade lederna kan det vara bra att följa med på kartan. Se till att ha med en karta som är aktuell och gärna tryckt på fukttåligt papper. Att använda karta och kompass kräver kunskaper, så se till att lära dig hur de fungerar och träna ofta. Instruktioner finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.

Använd gärna GPS eller mobilappar med tillgång till fjällkartan som komplement till karta och magnetisk kompass, men tänk på att batterier laddas ur snabbt. Även hantering av en GPS kräver övning.

Anpassa fjällturen efter vädret Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Även under sommaren kan det snöa och blåsa hårt. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller webbplatsen smhi.se. Vädertjänster erbjuds även som applikationer för mobiltelefoner. På fjällanläggningar brukar lokala väderprognoser anslås. Ofta har även stugvärdarna i fjällstugorna tillgång till aktuell prognos. Vädret sätter gräns för vad som är möjligt att genomföra för dagen.

Hur fort går man? Terräng, kondition, packningens tyngd och väderförhållanden påverkar farten. En grundregel är att du vandrar 2–3 kilometer per timme med normal packning i kuperad terräng. Vid större stigningar tar det längre tid.

Vadning Utmed de markerade lederna finns oftast broar över de större vattendragen. Går du vid sidan om lederna blir det ibland nödvändigt att vada. Att vada innebär alltid viss risk. Var försiktig och chansa inte!

• Sök efter ett vadställe där vattendraget är brett och grunt. Där är strömmen svagast. • Invänta lägre vattenstånd om möjligt. Under morgontimmarna är vattenståndet oftast lägst. • Vada inte om vattnet rör sig snabbt och når över knähöjd. • Vada snett mot strömmen. • Vada aldrig barfota. Använd till exempel ett par lätta gymnastikskor eller sandaler. • Ha ryggsäckens midjebälte och bröstrem uppknäppta. Om du ramlar i vattnet måste du snabbt kunna få av dig ryggsäcken. • En vadarstav är ett bra stöd. • Vada en och en. Gå inte flera tätt ihop så det blir trångt och väntetid i vattnet.

Tips på packlistor Fjällsäkerhetsrådet Friluftsfrämjandet STF

Kontakt

E-Mail-Adresse

Länsstyrelsen Norrbotten

norrbotten@lansstyrelsen.se

Norrbottens Naturkarta

Norrbottens Naturkarta

Öffnen Sie dies in der App