Krusenstiernska gårdens 150-årsjubileum
Den 1 maj 1874 köpte Hermina von Krusenstierna den gård som skulle bli Krusenstiernska gården.…
Kultur
Krusenstiernska gården är en välbevarad stadsträdgård från 1800-talet. En oas av grönska, odlingar, gamla byggnader och en fantastisk historia.
Här kan du ta en fika i gårdens välbesökta café eller besöka något av de kulturevenemang som anordnas för stora och små under trädgårdens säsong som sträcker sig från april till mitten av september.
Krusenstiernska gården har fått sitt namn efter Hermina von Krusenstierna som köpte gården 1874 och firar i år 150-årsjubileum. När Hermina och hennes make Philip von Krusenstierna gick bort var de barnlösa och deras trotjänarinna och vän, Hulda Nydell ärvde då gården. Gården drivs sedan 1950-talet som en stiftelse efter Huldas önskan.
När Hermina flyttade till gården 1874 fanns redan en välutvecklad trädgård. En ritning från 1872 visar hur trädgården anlagts med en fransk mer strikt del med köksträdgård och nyttoodling och en tysk mer romantisk lustträdgård med slingriga gångar, gräspartier och blomsterrabatter. I köksträdgården odlades köksväxter i bäddar och kvarteren kantades av rader med fruktträd och lister med bärbuskar eller blommor. Det fanns även drivbänkar där sallad, bönor och meloner drevs upp. En viktig del var ett stort sparrisland.
Det köptes även in frön och i länsmuseets arkiv finns listor bevarade. År 1876 köptes frön för odling av morot, lök, rödbeta, palsternacka, rädisor, persilja samt aster, lövkoja och andra blomster. En fruktförteckning från samma tid berättar om 20 sorters äpplen, 15 sorters päron och 7 sorters plommon.
Den romantiska lustträdgården var en plats för avkoppling och nöje. Utformningen var mycket populär under 1800-talets andra hälft. De mjukt svängda gångarna skulle ge variation åt promenaden genom trädgården. Träd, prydnadsbuskar och blommor placerades så att de förstärkte upplevelsen. Trädgården smyckades med piedestaler med glänsande glasklot och snäckor längs gångar och rabatter.
Trädgården är sig mycket lik idag och om Hermina skulle komma på besök skulle hon känna igen sig väl. Hon skulle dock undra varför en stor gräsyta står outnyttjad och inte odlas.
Välkommen in när portarna står öppna från mitten av april till mitten av september. Strosa runt i den vackra trädgården och njut. Besöka caféet, den lilla butiken eller något av alla de kulturevenemang som arrangeras.
Här kan du läsa mer om gårdens historia.
”Det finns idag i Sverige i princip ingen annan liknande välbevarad stadsgård där även trädgården finns kvar. Anläggningen är alltså ett unikt trädgårdshistoriskt och trädgårdsarkeologiskt tidsdokument, och hur den hanteras är därför mycket viktigt.”
Eva-Lena Larsdotter
Stellen Sie eine Frage an andere Naturkartan-Nutzer.