Biosfärområde Voxnadalen Biosfärområde Voxnadalen

Naturkartan guide

Välkommen att upptäcka Biosfärområde Voxnadalen - här hittar du magiska platser och upplevelser året om.

Utforska guidekartan

Biosfärområde Voxnadalen

Karta

Om Biosfärområde Voxnadalen

Biosfärområde Voxnadalen ligger mitt i Hälsingland och mellersta Sveriges barrskogsbälte. Här rinner älven Voxnan som en livsnerv genom hela biosfärområdet och förenar de fyra kommunerna Ovanåker, Ljusdal, Bollnäs och Rättvik kring älvens avrinningsområde. Den totala ytan är cirka 342 000 ha och antalet invånare i området är cirka 13 200. Edsbyn och Alfta är biosfärområdets två största tätorter.

I juni 2019 utsåg Unesco Voxnadalen till biosfärområde. Som biosfärområde utgör vi i Voxnadalen en del i ett världsomspännande nätverk med uppgiften att bidra till genomförandet av FNs Globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Landskapsbilden präglas av skog, blånande berg och de majestätiska Hälsingegårdarna som togs upp på Unescos världsarvslista 2012. Utifrån biosfärområdets naturgivna och kulturella förutsättningar bedrivs olika initiativ och projekt inom tre fokusområden; Skogen som hållbar resurs, Levande vatten och Ett öppet och levande landskap.

Hållbar utveckling innebär att vi tillsammans kan säkerställa mänskligt välbefinnande, både idag och för framtida generationer. Här är friska och fungerande ekosystem en grundförutsättning för den samhälleliga utvecklingen och den mänskliga välfärden. Biosfärområde Voxnadalen är en neutral mötesplats för samverkan mellan olika intressenter.

Kontaktuppgifter

Hanna Alfredsson

Koordinator

Läs mer om Biosfärområde Voxnadalen och vårt arbete på www.voxnadalen.org

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen