Vandring

Skinnskatteberg, Kolarbyn - Färnaleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 13.6 km
  • Tid 5 tim

Åtgärder

Spårstatus

Okänt

Aktuellt

Just nu pågår jakt i området.
Eftersom en del av leden passerar nära område där jakttorn finns hänvisar vi alla vandrare till en alternativ delsträcka för allas säkerhet.

Vänligen följ väg 233 en kort sträcka under pågående jaktsäsong.

Beskrivning

Vandra från Koja till Slott!

Vandra från Koja till Slott och upplev naturen längs Kolarbyn – Färnaleden. Med start vid Sveriges mest primitiva vandrarhem, Kolarbyn Eco-Lodge, vandrar du ca 14 km genom ett varierat skogslandskap till det majestätiska Färna Herrgård & spa. Längs de slingrande skogsstigarna möts du av mörka mystiska granskogar, stora myrmarker, luftiga tallskogar, rogivande skogstjärnar och det vackra naturreservat Lappland. Få platser bjuder på en så stor variation som denna härliga led i Skinnskattebergs utkanter.

Kolarbyn – Färnaleden är en välmarkerad led som är lätt att följa från början till slut. Orangea markeringar på träd och stolpar gör det lätt att hitta och spänger och broar tar dig tryggt över de blötaste partierna. Vid stor nederbörd kan dock vissa partier av stigen vara blöt och lerig. Terrängen är mestadels flack och följer huvudsakligen naturliga skogsstigar. Undantaget är den sista etappen genom Färna tätort som följer en bit på asfalt. Leden är 13,6 km lång och tar ca 5 timmar att vandra i lugnt tempo och med lagom med raster. Väljer du att börja vandringen i Skinnskatteberg kan du följa den markerade MTB-leden från Masbo IP fram till Kolarbyn, vilket innefattar 3 extra km.

Om du väljer att gå leden från Koja till Slott så startar din vandring vid Kolarbyn (ca 3 km från centrala Skinnskatteberg). Härifrån lämnar du det rustika skogsboendet bakom dig och snuddar vid Skärsjöns vackra vattenutsikt innan en stig tar dig in i ljus och luftig tallskog. Efter en kort vandring får du med uppmärksamma steg ta dig över väg 233 innan du möts av en informationsskylt som välkomnar dig till naturreservatet Lappland. Genom blåbärsris och vidsträckta mossar slingrar du dig vidare genom ett förtrollande landskap tills du kommer fram till Bladtjärn. Här kan du passa på att vila i vindskyddet och nyttja grillplatsen för mat och värme.

När du går vidare passerar du först Dragmossen och sedan ett fascinerande naturvårdsbränningsområde. Skyltar längs slingan berättar om EU-projektet Life Taiga och du kan se spår i landskapet där den kontrollerade bränningen av skog gjorts. Längre fram tar välpreparerade spänger dig över vackra Långmossen och Stormossen innan du kommer ut på en skogsväg och lämnar reservatet.

Härifrån följer en ny naturstig som slingrar sig fram genom tät granskog. På några ställen bryts granskogen upp av kortare vägpartin och vacker myrmark. Strax innan du når Färna tätort följer leden en grusad skogsväg som leder dig genom vidöppet åkerlandskap och idyllisk landsbygdsmiljö. Den sista etappen genom Färna följer asfaltsväg och leder dig fram till det imponerande Färna Herrgård & Spa.

Kolarbyn – Färnaleden kan genomföras både som en egenorganiserad dagsutflykt eller som en del av ett program med boendepaket via Kolarbyn Eco-Lodge och Färna Herrgård & spa. Kontakta någon av anläggningarna för mer information.

Skinnskatteberg är en populär destination för aktiva naturälskare och har massor att erbjuda vad gäller natur och friluftsliv. På kommunens egna webbplats finns massor av information om vad du här kan uppleva.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Den här sagolika vandringen är fortfarande under utveckling innan den fullt ut nått kvalitetskraven för låglandsled. Trots detta är den väl uppmärkt och lätt att följa, och vi hoppas att du får en härlig vandring genom skog och myrmark.

Tänk på att vara utrustad med ett par rejäla vandringsskor och att den här leden är mer anpassad för den vane vandraren.

Underlag

Leden följer huvudsakligen naturliga skogsstigar i flack terräng. På vissa delar av leden förekommer grusväg och en kort sträcka genom Färna tätort är på asfalt.

Parkering

Bästa parkeringsmöjligheten finns vid Masbo IP. För att hitta till starten av Kolarbyn-Färnaleden följer du MTB-leden Skärsjön runt som startar vid Masbo IP, tills du kommer fram till Kolarbyn där leden startar.

Enstaka parkeringar finns vid Kolarbyn, men dessa är främst avsedda för besökande till Kolarbyn.

Vid Skärsjöns badplats finns en parkeringsplats där man också kan placera sin bil, men tänk på att under sommarsäsong är den parkeringen oftast fullsatt av badgäster.

I Färna kan man parkera vid herrgården. Om du ska vandra kan du gärna välja den mindre parkeringen som finns anvisad här på Naturkartan.

Kommunikationer

Buss och tåg till Skinnskatteberg station kan bokas via www.sj.se eller www.vl.se. Från stationen är det sedan möjligt att gå till ledstarten vid Kolarbyn (4 km) eller nyttja det lokala taxibolaget - www.taxiskinnsberg.se.

Hitta hit

Om du startar från Kolarbyn svänger du av från väg 233 strax söder om Skinnskatteberg tätort. Följ skylt mot Kolarbyn.

Om du startar i Färna ligger starten vid parkeringen vid Färna Herrgård. Följ skyltning från väg 250 mot Färna Herrgård när du kommer in i tätorten Färna.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Box 101, 739 22 Skinnskatteberg

E-postadress

Veronica Dahlberg

+46 222 51 56 57

veronica.dahlberg@skinnskatteberg.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen