Vitudden är världens äldsta kajakvarv

Bilder

Vitudden i Västervik är världens äldsta specialföretag för kajaktillverkning, beläget utanför Västervik. Det är ett typiskt familjeföretag. Av 6 anställda är 4 familjemedlemmar. Företaget drivs av Ingvar Ankervik, som är den fjärde generationen båtbyggare i familjen. Hans söner Kim och Kåre, också anställda på varvet, är därmed den femte generationen.

Under de första femtio åren var större delen av företagets produktion tävlingskajaker och flera VKV-modeller har blivit legendariska. Exempelvis 48-an som dominerade tävlings-banorna 1946-1962. VKV-100 kom 1962 och den har nog en oslagbar meritlista. Start på fem Olympiska spel, med OS, VM och EM Guld, Silver och Brons på resultatlistan. Dessutom ca 300 SM-guld.

Också varvets långfärdskajaker har haft stora framgångar. Exempelvis har National Geographic-expeditioner i Alaska, Japan och Korea använt VKV kajaker.

Nästan alla kajaker VKV byggt, finns fortfarande i användning. Det är ju så med kajaker, optimerar man formgivningen så ändras inte förutsättningarna. Tillgänglig kraft och sjöförhållanden är tidlösa. Så blir också kajaken. Materialet i VKV-kajaker kan man lita på, plastfabrikanten lovar 100,000 års livslängd.

Kategorier

  • Paddling Paddling

Kontakt

Adress

Adress: Stora torget 4, 59333 Västervik

E-postadress

Västerviks turistbyrå

+46 490 875 20

turist@vastervik.com

Västervik Outdoor

Västervik Outdoor

Öppna detta i appen