Naturreservat

Stensjön, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Reservatet utgörs till största delen av tallskog som är präglad av tidigare skogsbränder. I södra delen ligger Hundtjärn som liksom Stensjön ingår i Stensjö kortfiskeområde. Stensjön-området är ett populärt besöksmål för fritidsfiskare.

- brandpräglad naturskog

Syftet med reservatet

Syftet med reservatet är att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer, närmare bestämt ett brandpräglat naturskogsområde.

Stenig tallskog med brandspår

Stensjöns naturreservat består till största delen av tallskog präglad av återkommande skogsbränder. Området växlar från fuktiga gransvackor till torrare tallpartier på höjderna. I stora partier är det blockigt och i svackorna är det vanligt med mindre myrar. Många tallar är knotiga och vresiga och ger ett intryck av att ha levt ett hårt liv.

I västra delen finns en urskogsartad tallskog på blockrik mark med gamla tallar som ibland har upp till tre brandljud, det vill säga skador orsakade av brand. Många av tallarna är över 200 år gamla och angripna av törskatesvamp. Det finns rikligt med brandstubbar och andra spår efter tidigare bränder. Även död ved finns allmänt.

Ovanliga artfynd

Bland påträffade mer ovanliga arter kan nämnas svamparna tallticka och doftticka samt laven skrovellav. Här är också den sällsynta skalbaggen reliktbock påträffad (se faktaruta nedan).

Populärt fiskeområde

Det finns några mindre småvatten och tjärnar i området som har stort värde för friluftslivet. I Hundtjärn planteras det ut fisk och bedrivs, liksom i Stensjön, ett aktivt fiske. Dessa sjöar ingår i Stensjö kortfiskeområde som omfattar elva närbelägna sjöar och tjärnar och det finns flera stugor att hyra i området.

Fakta om reliktbock

Skalbaggen reliktbock, Nothorhina muricata, räknas som nära hotad i Sverige. Den är beroende av gamla levande tallar som står öppet och solbelyst. Dessa fristående gammeltallar har tyvärr blivit sällsynta i dagens landskap.

Larverna utvecklas inne i den tjocka skorpbarken. Här gnager de slingrande gångar som blir fyllda med rödbrunt gnagmjöl. Det kan ta flera år innan den färdiga skalbaggen kläcks. Den är långsmal, platt och 10-15 millimeter lång.

Tallar som står öppet, till exempel vid myrar och sjöstränder, bör lämnas så att de får bli riktigt gamla. Då kan reliktbocken hitta lämpliga "barnkammare" även i framtiden.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Beslutsår:

Storlek: 158 hektar

Kommun: Ånge

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsområde: Naturreservat

Hitta hit

Reservatet nås genom att söder om Alby efter väg 83, ta vägen över Ljungan och köra västerut mot Byberget. I Byberget tar du av ner mot sjön och kör vidare mot Stensjön. Efter knappt åtta kilometer kommer du till en fyrvägskorsning och du fortsätter rakt fram västerut tills du kommer till fram till Stensjön. Om du kör söderifrån från byn Säter öster om Haverö så tar du från väg 315 skogsbilvägen norrut förbi Säterbodarna och Tjärusjö-stugan vid Stor-Tjärusjön. Drygt två kilometer norr om Tjärusjöstugan finns fyrvägskorsningen som nämns ovan.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • Fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående och omkullfallna träd och buskar.
  • Samla in mossor, svampar eller lavar med undantag för plockning av matsvamp för husbehov.
  • Genom grävning eller på annat sätt skada mark och block.
  • Samla in eller föra bort ryggradslösa djur.
  • Klättra i boträd eller på annat sätt medvetet störa eller skada djurlivet.
  • Köra motordrivet fordon.
  • Sätta upp skylt, tavla, affisch eller göra inskrift.
  • Utföra vetenskapliga undersökningar som innebär markering av provytor eller annan åverkan inom reservatet utan länsstyrelsens tillstånd.
  • Använda området för idrottsarrangemang utan länsstyrelsens tillstånd.

Kontakt

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen