Vandring

Gavik - Lappudden, Höga Kusten-leden etapp 4

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 11.5 km
  • Svårighetsgrad Grön - enkel

Åtgärder

Beskrivning

En lättsam dagsetapp med natursköna avstickare.

Etappen Gavik i Nora till Lappudden i Nordingrå går till stora delar på grusväg. Avstickare till Rödklitten och Älgaberget rekommenderas.

I början av etappen, efter Svartviken, i riktning mot Brattnäset går en avstickare till Älgaberget. Några hundra meter från leden finns här ett vindskydd med eldplats.

Rydtjärnen är ett cirka fyra hektar stort fiskevatten. Här finns öringsbestånd som årligen kompletteras genom yngelinsättning. Fiskekort krävs. För mer information, kontakta Mädans Fiskevårdsförening.

Nästa avstickare på etappen kommer strax norr om Mädan. Cirka 700 meter från leden upp på berget Rödklitten finns en fornborg med en enastående utsikt över Gaviksfjärden. Här kan du uppleva historiens vingslag. Under järnåldern användes denna typ av svårtillgängliga berg med branta bergväggar som tillflyktsplats i orostider då det gick lättare att försvara sig här. Än idag syns rester från borgens skyddsmur på den minst branta sidan av berget, det vill säga där stigen går upp mot toppen. Rödklitten, som är utsett till besöksplats i världsarvet, är intressant även ur ett botaniskt perspektiv, eftersom det är ett så kallat sydväxtberg med en rik flora.

Etappmålet Lappudden ligger naturskönt vid yttersta spetsen av en udde som skjuter ut i Vågsfjärden. Lappudden var ursprungligen en samisk boplats men drivs numera som friluftsgård av företaget AGMA Forntid & Äventyr. Här finns ett stort utbud av service. Förutom boendemöjligheter finns här även bastu samt uthyrning av kanoter, kajaker, roddbåtar och cyklar. Dessutom erbjuder de helpensionspaket med vandring.

Vågsfjärden är ett talande bevis på landhöjningsprocessen. Sitt namn till trots är den sedan 150 år en insjö. Livet i vattnet skvallrar dock alltjämt om forna tider – även om ytan ligger en dryg meter över havet lever kräftdjur som egentligen hör hemma i bräckt vatten kvar.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Parkering

Liten parkering finns vid starten i Gavik.

Kommunikationer

Ingen bussanslutning finns.

Hitta hit

Etappstarten är vid slutet av vägen i det lilla sommarstugeområdet Gavik. Startpunkt: 62.888985, 18.210834.

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner