Vandring

Ådalsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 95.2 km
  • Svårighetsgrad Röd - krävande

Åtgärder

Beskrivning

Ådalsleden

Med början i Kullberg och avslut i Ed kan man genomföra denna fantastiska vandring efter en cirka 10 mil lång vildmarksled som passerar både hällristningar och kulturreservat.

Följ gula markeringar (röda där leden går samman med Kyrkvägen från Eden och med Ridvägen Mo-Näsåker) och skyltar märkta "Vandra i Västernorrland Ådalsleden”. Leden kan bitvis vara otydlig så karta är verkligen att rekommendera för att säkerställa rätt navigering.

Bra skor och ett par extra strumpor är det hett tips då leden bitvis passerar blöt terräng. Vid vandringens slut går denna led samman med Nipleden så för den som vill fortsätta uppleva Ådalens unika natur till fots så är det bara att vandra vidare.

Lämpliga etapper

Kullberg - Junsele, ca. 2 mil

Passerar bland över dammen på Degerforsens kraftverk och längs stigar som ligger vackert intill älven.

Mo-Mjösjön, ca. 14 km

Går längs Ridvägen, en led som användes i århundraden för att ta sig till Lappmarken och även omnämns som ”Vägen till fiells”. Den har inte varit färdväg sedan 1840-talet och består numera uteslutande av skogsstigar. Längs vägen finns bland annat en historisk hälsokälla tydligt utmärkt med en informationsskylt.

Mjösjön-Vigdsjön, ca.15 km

En delvis begränsat markerad etapp som till stor del går längs en skoterled och passerar myrmark. Passa på att stanna i Fransåsen, ett gammalt viloställe där det bland annat fanns ett gästgiveri. Nu hittar man istället ett vindskydd, övernattningsmöjligheter och ett utedass, plus en fantastiskt utsikt över markerna.

Vigdsjön-Näsåker, ca. 11 km

Företrädesvis går leden längs vägar men även i fin tallskog.

Näsåker/Nämforsen-Mo Kraftstation, ca. 13 km

Leden utgår från Nämforsen där man även kan passa på att beskåda en av de största hällristningsplatserna i Europa. Längs sträckan finns flera grillplatser och även en bastu ett par kilometer nedströms forsen.

Mo kraftstation-Myregården, ca. 6 km

Även denna etapp passerar en kraftverksdamm, i det här fallet Mo kraftstation. Via en asfatsväg når man Myregården i Resele.

Myregården-Forsmo, ca. 15 km

Här går leden längs den slingriga Turistvägen med sina härliga vyer vidare till Forsmo där en bro korsar Ångermanälven. Här ansluter Ådalsleden till Nipleden och fortsätter vidare mot Sollefteå.

Forsmo-Sollefteå, ca. 12 km

Den sista sträckan till Sollefteå går längs Nipleden vilket innebär dett det går att välja mellan att vandra längs den norra eller södra sidan av älven.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Majed Safaee

majed.safaee@solleftea.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen