Vandring

Matsdalsvägen - Klitvallens sameviste

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 8.2 km

Åtgärder

Beskrivning

Matsdalsvägen–Klitvallens rastskydd

1,5 km enkel väg.

En mycket lätt vandring från parkeringen vid Matsdalsvägen genom gran- och fjällbjörkskog till Klitvallens rastskydd. Rastskyddet har vedspis. Delar av året har föreningar från Dikanäs servering i rastskyddet. På 1950- och 1960-talet åktes det slalom i den breda upphuggningen som nu håller på att växa igen. Kring rastskyddet är på sommaren växtligheten mycket frodig med högväxt kvanne, nordisk stormhatt och smörbollar. Vintertid varierar ledunderhållet, eftersom det inte finns någon allmän skid- eller skoterled fram till rastskyddet.

Vidare till Klitvallens sameviste Utsikten från Klitvallens långa fjällplatå mot kringliggande fjäll och dalar är hänförande. Där granskogen övergår till fjällbjörkskog ligger det idag övergivna samevistet Klitvallen. Det var ursprungligen en höst- och vårviste men blev senare en året runt bosättning. Vistet var i bruk ända in på 1950-talet. Från början fanns fem kåtor. Två torvkåtor och en stolpbod är bevarade. Det finns också en renvall. Goda möjligheter att studera fjällens fåglar och djur i olika miljöer. Kanske tittar lavskrikan fram vid Klitvallens sameviste, en kaxig lämmel korsar stigen och på fjällheden dyker jaktfalken.

För en längre vandringstur fortsätt till Klitvallens topp, Klijhpenvaellie, 879 m.ö.h. Det finns två alternativ: En kort men brant och bitvis besvärlig vandring uppför före detta skidbacken och vidare till nordtoppen. I upphuggningen växer höga blommor och täta bestånd av vide. Ett enklare alternativ är att följa leden mot Grönfjäll och på fjällheden vika av mot toppens sydsida. Utsikten mot Vojmådalen och omkringliggande fjällandskap är magisk. Det går också att fortsätta till Grönfjäll eller Södra Matsdal.

Från andra hållet: Grönfjäll–Klitvallen–Matsdalsvägen

10 km enkel väg.

En lång, lätt till medelsvår vandringsled med flera broar och spänger. Det finns några branta partier. Turen bjuder på storslagna vyer oberoende av vilken riktning den genomförs. Från Grönfjäll går leden 3 kilometer till Klitvallens sameviste. Därefter är man snart uppe på de lätt-vandrade fjällhedarna. Här lönar det sig att stanna upp och njuta av den vidsträckta utsikten mot Grantonsskalet, Klippfjället, Jalkedsåejvie och Vojmådalen.

Leden passerar efter cirka 8 kilometer Klitvallens rastskydd innan den når parkeringen vid Matsdalsvägen. Denna tur är också möjlig att genomföra vintertid på skidor genom att följa skoterleden. Det finns ingen allmän separat skidled från Grönfjäll till Klitvallen. Observera att allmänna skoterleden från Grönfjäll passerar Klitvallens sameviste och fjällmassiv för att sedan vika av mot sydost till Dikanäs, det vill säga den går inte förbi Klitvallens rastskydd.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen