Boende

Aivak lilla stugan Vindelfjällen

Boende

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

I Aivak finns två stugor. Den äldre timrade stugan är en olåst stuga med fyra bäddar varav två är bredare. Här kan du övernatta eller rasta.

Övernattning i stugan kostar 200 kr per person och natt. Barn 0–15 år bor gratis. Avgiften används till stugans underhåll, utrustning och ved. Betalningsinformation finns i stugan. Det går inte att boka stugan eller sängplatserna.

Erbjud nya gäster att sova i sängarna om du redan sovit en natt. Vandrare och skidåkare har förtur till sängarna.

Stugan har vedspis, köksutrustning, madrasser, kuddar och filtar. Ta med lakan eller sovsäck. Du som besökare städar efter dig och bär in ved från vedförrådet till nästa gäst. Glöm inte att splinta stickor som är lätta att göra upp en eld med.

I stugan är det tillåtet att ha hund, men den får inte ligga på madrasser eller filtar. Använd inte heller köksutrustning som matskål.

Vatten kan hämtas i bäcken till vänster om dasset.

Kojan är byggd i mitten av 1800-talet och flyttad till platsen i början av 1900-talet. Sommaren 2018 renoverades den av Länsstyrelsen.

Koordinater: RT90: X 7300597 Y 1514276, Sweref 99: N 7298732 E 0551062

Boende i stora stugan

Hook & Cup Sorsele hyr ut den stora stugan. Mer information finns på deras hemsida: Hook & Cup - Aivak Fjälllägenhet

Historik

Nybygget anlades 1910 av Jenny och Lars Teodosius som 1909 startade ett nybygge i Lövnäs, men då jordbruket inte var förenligt med renskötseln på platsen timrades huset ner, flyttades 3 km västerut och sattes upp på nytt i Aivak.

Man röjde upp marken, byggde ladugård för 3-4 kor, satte upp diverse uthusbyggnader. Familjen växte och till slut fanns 8 barn i familjen. 1934 byggdes ett nytt och större boningshus lite längre upp i backen (stora stugan). Bruket av markerna upphörde 1972.

Aivak var inte det enda nybygget runt Överst-Juktan men idag finns inte något aktivt jordbruk på någon av fjällägenheterna runt sjön. Ladugården och markerna kring Aivak fjällägenhet är restaurerade. Ladugården står öppen.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Boende Boende

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen