Naturreservat

Hösås, Naturreservat

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Askarna i Hösås hör till de nordligaste förekomsterna i Skandinavien.
Naturreservatet Hösås hyser ett av Värmlands få askbestånd. Asken är speciell på flera sätt, dels är det en art som kräver goda näringsförhållanden och erbjuder många andra organismer ett livsutrymme. Exempel på detta är lavar, mossor, svampar, insekter och landsnäckor.

Asken är även ett kulturellt viktigt träd. Asken har använts som foder till djuren genom lövtäkt, så kallad hamling. De insamlade grenarna torkades med löven på. Resterna av en jätteask, det så kallade askmonumentet, är placerade just norr om reservatsgränsen.

Reservatet bildades för att bevara askbeståndet och de växtsamhällen som finns i området samt att främja naturstudier och friluftsliv för allmänheten.

Växter

Den djupa, mullrika jorden i reservatet gynnar inte bara asken utan även den lundartade floran med trolldruva, dvärghäxört, ormbär, stenbär och ekorrbär. På våren kan man njuta av den magnifika vårfloran då vitsippor och blåsippor blommar.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Bildat: 1968

Storlek: 2 hektar

Markägare: Privat

Förvaltare: Länsstyrelsen i Värmlands län

Hitta hit

Läge: Värmlands län, Säffle kommun, ca 2 km sydväst om Gillbergasjön och ca 1,5 km nordväst om samhället Nysäter.Vid väg 175 mellan Säffle och Arvika finns, vid norra utfarten från Värmlands Nysäter, en skylt som visar avtaget till reservatet. Från landsvägen är det 1 km till parkeringen.

Föreskrifter

I reservatet är det förbjudet att:

  • göra upp eld
  • skada eller ta bort träd och buskar, inklusive död ved såsom lågor, torrträd och torra grenar, samt skada eller ta bort döda träd eller träddelar
  • plocka eller gräva upp växter (gäller såväl blomväxter som mossor, lavar och svampar)
  • medföra hund som inte hålls kopplad
  • utan Länsstyrelsens tillstånd i näringssyfte organiserat utnyttja området, samt för skolor och institutioner att regelmässigt utnyttja området för att utföra vetenskapliga eller andra undersökningar

Kontakt

E-postadress

Maila Länsstyrelsen Värmland

naturvard.varmland@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen