Erlandergården
Sevärdhet
- Län: Värmlands län
- 6747.51 km från dig
Åtgärder
Beskrivning
Besök skolhuset och minnesgården med utställningen "Hovdräkt och vandrarkängor - Välfärdssamhällets framväxt. Tage och Aina Erlanders saker och kläder berättar 1901-1990".
Museet Erlandergården består av två byggnader, skolhuset och minnesgården.
I skolhuset, bygdens äldsta folkskola, verkade Erik Gustaf Erlander som lärare och sonen Tage gick i skola. En trappa upp i samma byggnad finns lärarbostaden med tre små rum och kök. Här föddes Tage Erlander år 1901.
Familjen Erlander har återskänkt möbler, textilier och redskap som fanns i hemmet vid förra sekelskiftet.
I minnesgården finns en överskådlig utställning som speglar Tage Erlanders verksamma liv som politiker och statsminister. När man kopplar ihop utställningarna i de båda byggnaderna framträder en tydlig bild av det svenska samhällets utveckling och den demokratiska välfärdsstatens framväxt.
Minnesgården har även andra tillfälliga sommarutställningar, en giftshop och kafé.
Under 2017 tillkom en utställning av konstnären Karin Broos som 1996 gjorde en serie målningar baserade på foton från åren då Frykenstrand var semesterhem för husmödrar. Tavlorna har satts in i sitt sammanhang i en utställning som handlar om husmorssemestrar. Från 1940-talet och framåt åkte hundratusentals kvinnor iväg till Frykenstrand och andra semesterhem, för att för en gångs skull få koppla av från ansvaret för hem och barn.
Njut av dryck och hembakat som finns att köpa i minnesgårdens kafé.
Högtidlighållandet av Tage Erlanders födelsedag arrangeras 15 juni.
Torsdagsklubben, som är samlingsnamnet för Erlandergårdens populära sommararrangemang, är planerade att fortsätta även denna sommar. Information om de olika evenemangen finner du på Erlandergårdens webbplats eller i evenemangskalendern som du finner här, så snart innehållet släppts.
Aktiviteter och faciliteter
-
Att göra
-
Sevärdhet
Kontakt
E-postadress
Kontakta VisitVärmland
Organisationens logotyp
Frågor och svar
Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.