Vandring

7-torpsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 7.9 km
  • Tid ungefär 3 timmar
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

7-torpsleden i Lekvattnet har gamla anor. Leden går huvudsakligen på gamla stigar som skapats av skogsfinnarna. Leden passerar sju torp, alla med skogsfinskt ursprung. Du passerar riksgränsen mellan Norge och Sverige. Två torp ligger på norska sidan gränsen. Under andra världskriget användes stigarna även som flyktingrutt från Norge. Ritamäki finngård är troligen det bäst bevarade skogsfinska torpet på Finnskogen. Ängsmarken vid Ritamäki hävdas och är skyddat som naturreservat.

Hundägare uppmärksammas på att särskilda regler gäller för att ta med hunden till Norge.

För närvarande är det inte tillåtet för alla att passera gränsen till Norge p g a Corona-restriktioner. Ett alternativ är att vandra grusvägen mellan Svartbäcken och Kissalamp. Vägen är skyltad. Du passerar fem torp istället för sju och det blir en lite kortare rundslinga.

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

SERVICE : Hembygdsföreningen har enkel sommarservering på Ritamäki finngård. Läs mer. Broschyr med karta och information finns att köpa på Torsby turistbyrå för 20 SEK. Vandringsleden är iordningställd till 1 juni.

KONTAKT: Turistbyrån i Torsby, [email protected] +46 (0)560 160 50

ANSVARIG: Torsby kommun

Kommunikationer

Ingen kollektivtrafik.

Vägbeskrivning

Lekvattnet, väster om Torsby, nära norska gränsen.

VÄGBESKRIVNING: Från Torsby kör du E16 mot Norge. Vid Lekvattnet och Finnkulturcentrum, svänger du av från E16, åt vänster. Följ skyltningen mot Ritamäki naturreservat. Efter ca 10 km tar du av till höger och kör ytterligare en kilometer fram till parkeringen vid sjön Lomsen. Det är även parkering för Ritamäki finngård och naturreservat.

Kontakt

E-postadress

Kontakta VisitVärmland

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner