Vänerleden blir Sveriges sjätte nationella cykelled

Bilder

Under 2022 invigs Vänerleden, den senaste av Sveriges nationella cykelleder som går runt landets största sjö och är cirka 64 mil lång. Leden är uppdelad på fyra etapper som alla bjuder på många sevärdheter och besöksmål. För den som vill cykla i lugn takt passar en etapp fint för en tur på 3-4 dagar.

Runt sjön finns storslagna naturupp­ levelser och fina campingplatser direkt vid sjökanten. Dessutom har Vänerstäderna ett rikt kulturliv och många uppskattade attraktioner att ta del av. Tanken är att det ska vara lika trevligt att ge sig ut på en dagstur med familjen som att unna sig en hel semestervecka runt sjön.

VARIERANDE NATUR

Vänerleden går genom vacker och varie­ rande natur och på många ställen nära vattnet. Själva underlaget och vägarnas utformning skiftar. Ibland går leden längs avskilda cykelbanor och ibland längs mindre vägar med låg hastighet och trafik. På en del sträckor går leden på grusväg.

SEVÄRDHETER OCH BESÖKSMÅL

Bakom Vänerleden står Vänersamarbetet, och precis som namnet avslöjar är det ett samarbete mellan kommunerna runt Vänern. Tillsammans vill man synliggöra den trevliga destination som Vänern är och visa på allt som går att upp­ leva vid Sveriges största sjö. På den gemensamma hemsidan lakevanern.se finns tips om olika besöksmål, utflykter och aktiviteter längs med leden och på andra ställen i kommunerna. Du kan till exempel stanna till för att vandra, hyra kajak eller åka med på en båttur ut till någon av skärgårdarna.

På flera platser längs cykelleden finns det informationstavlor med förslag på lokala attraktioner. Med hjälp av en smartphone går det också att skanna QR­-koder för att komma direkt till den aktuella kommunens turistsida och för att ladda ner cykelsträckningen direkt till mobilens kart­app. Det går förstås utmärkt att stanna till en dag eller två och utforska omgivningarna lite närmare. Med ett bra utbud av campingar, vandrarhem och hotell finns det något för alla preferenser och plånböcker.

STÄRKTA HOTELLAKAN ELLER MYSIGT TÄLT

Vänerleden ger möjlighet att komponera sin egen resa och upplevelse. Med tält och stormkök i packningen går det att övernatta på någon av de många campingplatser som finns direkt vid Vänerns strand. Eller så tar du in på hotell eller pensionat längs vägen och njuter av kulinariska läckerheter och sköna sängar. I det senare fallet rekommenderas att boka i förväg för att vara säker på att rum finns. Genom att äta på caféer och restauranger och sova på hotell behövs bara en minimal packning för att genomföra cyklingen, vilket kan vara skönt under de varmaste sommardagarna. Ett tips är att kika in på lakevanern.se eller lokala turistsidor för att se förslag på färdiga boende­ och upplevelsepaket för cyklister. Det finns också flera cykeluthyrare runt Vänern där den som inte har egen cykel kan hyra för en dag eller längre tid.

BESÖKSMÅL LÄNGS MED VÄNERLEDEN

Här är en del av de sevärdheter som ligger vid eller nära Vänerleden.

**Sandgrund Lars Lerin: **Mitt i centrala Karlstad finns den folkkäre konstnärens egna konsthall, inhyst i det som en gång var ett legendariskt danspalats.

**Borgvik: **I en unik omgivning med bruksmiljöer från 1600­talet ligger restaurang, trevliga caféer och butiker och konsthallen Sliperiet.

**Gamla Staden i Åmål: **I Gamla Staden nära gästhamnen finns en av Sveriges bäst bevarade 1700­talsmiljöer.

**Vänermuseet: **Här kan hela familjen lära sig mer om naturen och livet runt Vänern, och se gammelgäddan simma runt i akvariet.

**Halle- och Hunneberg: **Vandra, paddla kajak eller följ med på viltsafari vid de unika platåbergen som också är kungliga jaktmarker.

**Kinnekulle: **Njut av fantastisk utsikt över Vänern, besök det spektakulära Stora Stenbrottet eller någon av kyrkorna från 1100­talet. På våren kan du se den kända ramslöken blomma i stora mängder längs berget.

**Sjötorps slussområde och Göta kanal: **Göta kanals port till­ och från Vänern finns i Sjötorp vars trevliga gästhamn är ett livligt samhälle under sommaren.

**Picassoskulpturen: **På strandudden i Kristinehamn står Pablo Picassos mäktiga skulptur Jacqueline som med sina 15 m är ett av hans största verk.

Allt för en perfekt svemester

Vill du njuta av sol, bad och storslagna horisonter behöver du inte flyga till Medelhavet och trängas. Med sin enorma storlek bjuder Vänern på havskänsla och har både långgrunda sandstränder och trevliga klippbad. Är du ute efter en aktiv semester finns många friluftsaktiviteter att välja på under konceptet Lake Vänern Grand Tour.

VANDRING

Vandra över vackra klippor och genom storslagna skogar, uppför utmanande kullar och ner i stilla dalar. Längs Vänern finns vandringsleder i världsklass, både korta och långa turer.

Leder för naturälskare och motionärer

» Ytter Bodane, Åmål

» Kycklingleden, Liljedal­, Grums

» Visnums­Kilslederna, Kristinehamn

» Biosfärleden, Kinnekulle­-Götene­-Mariestad-­Lidköping

» Halle & Hunneberg, Vänersborg­-Grästorp

» Segerstad skärgård, Karlstad

CYKLING

Den som inte vill slå på stort och cykla hela Vänerleden kan ta en enklare dagstur i närområdet. Både landsvägscyklister och MTB­entusiaster har massor av fina turer att välja på.

Roliga leder att cykla

» MTB Bike in Värmlands­lederna, Sörmon­-Karlstad

» MTB Halle & Hunneberg, Vänersborg-­Grästorp

» Biosfärleden Kinnekulle, Götene­-Mariestad-­Lidköping

» Skutbergets mountainbikebana, Karlstad

» Brommö, Mariestad

PADDLING

Upplev den storslagna naturen från en kajak eller kanot. Om du inte har tillgång till egen utrustning kan du hyra utmed Vänerkusten. Flera av uthyrarna erbjuder också guidade turer.

Fina platser att paddla vid

» Yttre Bodane och Åmåls skärgård

» Lurö skärgård

» Norra vänerskärgården

» Brommö & Torsö skärgård

» Kållandsö skärgård

Paddlingskartor finns att ladda ner på lakevanern.se

BÅTLIV

Vänern är hem för livfulla gästhamnar och fiskelägen, fina skärgårdar med många öar och skyddade naturhamnar. Upptäck innanhavet med egen båt eller följ med en passagerarbåt på guidad rundtur. Trivsamma hamnar att besöka

» Spikens fiskehamn, Kållandsö

» Lillängshamnen, Hammarö

» Sunnanå hamn, Mellerud

» Städer med mysiga hamnmiljöer: Åmål, Säffle, Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Vänersborg

» Båtbussar, Karlstad-­­Hammarö­-Kristinehamn

Kontakt

Adress

Kontaktperson angående drift av leden: Simon Jonsson, simon.jonsson@vanern.org

För frågor om ledens sträckning, boenden, restauranger m.m. utmed leden kontakta Vänersborgs turistbyrå! 0521-13509

E-postadress

Visit Åmål Turistbyrå

+46 532 170 98

turism@amal.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen