Vandring

Upplandsleden, slinga 30:1, Stenhuggarslingan

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 3.0 km

Åtgärder

Aktuellt

Under vintern-våren 2024 genomför Länsstyrelsen Uppsala län en naturvårdshuggning i Skoklosterskogen, där Stenhuggarslingan går. Huggningen är en kombinerad naturvårdshuggning och granbarkborrehuggning. Fem granbarkborreskadade granåkrar avverkas för att återskapa den öppna miljö som fanns här tidigare. En del döda granar som står i närheten av stigar kommer också att avverkas.

Beskrivning

Start/slut: Skokloster slott, starten är bakom slottet, vid sydöstra hörnet.

Längd: 3 km

Underlag: Skogsstig

Service: Parkering vid Skokloster slott

Naturtyp: Barr- och lövskog

Stenhuggarslingan har kommit till för att ge närboende och besökare vid Skokloster slott möjlighet att göra en lite kortare vandring genom naturen i närområdet. Slingan startar vid sydöstra hörnet bakom slottet. Härifrån utgår också den betydligt längre Skoklosterslingan samt etapp 30 och 31.

Går du slingan medsols vandrar du först längs stig som omges av lummig grönska från lövträd som växer längs Mälarstranden. Efter någon kilometer viker slingan av åt höger och passerar i närheten av Stenhuggartorp, som gett namn åt slingan. Torpet etablerades under 1600-talet och här bodde en stenhuggare som med största sannolikhet arbetade med stenhuggeriarbeten vid slottsbygget. Dagens bostadshus är från 1800-talets andra hälft.

Vidare går vandringen genom barrskog som bitvis har blivit ganska hårt angripen av granbarkborren. Vissa säkerhetsröjningar har gjorts här, men många döda träd står också kvar.

Du kommer fram till en vilbänk vid en stigdelning. Här tar du höger för att komma tillbaka till slottet. Längs den här stigsträckan passerar du två dammar som Naturskyddsföreningen arbetat med att röja fram och restaurera. Dammarna tros ha anlagts på 1670-talet med syfte att framförallt förse slottets trädgårdar med vatten. Förmodligen förlorade dammarna sin funktion under 1900-talet och sedan betet i området upphörde så började de växa igen.

Vanliga frågor/FAQ

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kommunikationer

Till Skokloster slott går buss från Bålsta station.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen