Vandring

Upplandsleden, etapp 23, Skattmansöådalen–Härnevi IP

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 20.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Underlag: jämn skogsstig, grusväg

Start: Ytterkvarn i Skattmansöådalen

Slut: Härnevi IP

Service: rastplats med bänkar i Ytterkvarn, rastplats med bänkar vid Härleds hembygdsgård, rastplats med bänkar, bord, eldstad, toalett och kran med dricksvatten vid Härnevi IP

Vatten: vid Torstuna kyrka, under sommarhalvåret

Naturtyp: jordbrukslandskap, skog,

Det här är en lättgången etapp där odlingslandskapet sätter sin prägel på vandringen. Vandringen börjar genom ett böljande, bitvis skogtäckt, landskap som övergår i flackare slättbygd.

Etappen startar vid Ytterkvarn i vackra Skattmansöådalen. Här forsar ån fram under en välbevarad stenvalvsbro. De första elva kilometrarna går leden till största del längs stigar och skogsvägar. Från Korsbacken fram till Härnevi IP är det mestadels landsvägar, som slingrar sig fram genom jordbruksbygden, men även partier med stig.

Efter sex kilometer passerar du en röd lada. Den var tidigare en raststuga för Upplandsledens vandrare. Det är den inte längre då både taket och ladan är i dåligt skick. Någon kilometer längre fram skymtar en samling röda stugor framför dig. Det är Härleds hembygdsgård, en utmärkt plats för en rast.

Från Härleds hembygdsgård fortsätter leden förbi vidsträckta åkermarker fram till Torslunda. På ett ställe delar sig leden. Där kan du välja att gå en omväg längs Torslundaslingan, slinga 23:1, som tar dig förbi Torslundagropen och Vånsjöåsens naturreservat. Efter Torslunda följer en bit på gräsbevuxen körväg fram till Kylsta och därefter väg förbi Jädra, över Örsundaån och fram till Härnevi.

Etappmålet ligger vid Härnevi IP. Här har hembygdsföreningen gjort iordning en rast- och mötesplats som får användas fritt av vandrare på Upplandsleden. Du hittar bänkbord, eldstad, en grillkoja och ett vindskydd där du kan sitta under tak. På andra sidan fotbollsplanen finns toalett och kran med dricksvatten och parkering.

Vanliga frågor/FAQ

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Vandringen går längs fina stigar och vägar.

Parkering

Parkering finns vid både start och mål.

Kommunikationer

Ingen bussförbindelse finns längs den här etappen.

Hitta hit

För att komma till Skattmansöådalen följer du skyltarna från väg 72, alldeles före Vittinge. Sväng vänster i korsningen efter Skattmansöstugan för att komma till Ytterkvarn.

För att komma till Härevi IP kör du väg 70 från Enköping mot Sala. Alldeles norr om Enköping, sväng höger mot Torstuna. Kör ca 8 km och sväng vänster mot Härnevi kyrka. Alldeles före kyrkan, sväng vänster och därefter höger. Skyltar visar mot Härnevi IP.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen