Vandring

Upplandsleden, etapp 18, Skekarsbo–Gysinge

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 14.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Underlag: grusväg, jämn skogsstig

Start: Skekarsbo

Slut: Gysinge

Service: vindskydd med eldstad vid Skekarsbo, Brättnäset, Kallviken, Långvindsängena, Kungsgårds fäbodar, Sevedskvarn både söder och norr om älven samt på norra sidan av Mattön

Vatten: kran vid ställplats för husbil i Gysinge, tillgänglig året om

Naturtyp: barrskog och älvstrand

Från Skekarsbo går etapp nr 18, som är en avstickare från Upplandsleden upp till Gysinge. Från Gysinge kan du fortsätta din vandring på Gästrikeleden.

Längs vägen passerar många fina rastplatser med vindskydd och eldstad. I vindskydden finns oftast bord och bänkar, men även en liten golvyta där det går att övernatta. Stora delar av sträckan går i Färnebofjärdens nationalpark. Här får du bara tälta på särskilda tältplatser, alltså inte vid rastplatserna.

Vid Skekarsbo finns parkering och en rastplats med vindskydd på en udde vid vattnet. Du kan välja om du vill gå raka vägen norr ut, eller ta en omväg på någon kilometer via Skekarsboberget. På toppen finns ett vindskydd och ett imponerande utsiktstorn, väl värt ett besök.

Vandringen går längs skogsstigar fram till rastplatsen vid Brattnäset, som du når efter drygt en kilometer. Även här finns en fin rastplats med vindskydd på en liten udde vid vattnet. Ytterligare en kilometer längre fram ligger den lite lummigare rastplatsen vid Kallviken.

En bit efter Kallviken lämnar leden skogsstigarna för en stund och går längs grusväg i 1,5 km. Vid mossen Långvindsängena går en avstickare på 200 m fram till resterna efter en gammal kolbotten. Intill finns också ett vindskydd på en höjd, med utsikt över mossen. Några hundra meter längre fram längs leden går ytterligare en avstickare på 800 m fram till en öppen raststuga. Följ skyltarna mot Kungsgårdens fäbod.

Nu följer leden skogsstig igen fram till vindskyddet vid Sevedskvarn . Längs bilvägen passerar du över Dalälvens forsar och kommer ut på Mattön. Där tar du höger för att följa en fin stig förbi ett vindskydd och vidare längs med vattnet. Här går vandringen genom Gysinge naturreservat som gränsar till nationalparken. Under höst och vår kan det vara blött på vissa delar. Nu har du bara ett par kilometer kvar.

Service Gysinge: Bruksmiljö med herrgård, naturum, boende, café, restaurang, butiker

Läs mer om Färnebofjärdens nationalpark

Vanliga frågor/FAQ

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Vandringen går längs lättgångna skogsstigar och grusvägar.

Parkering

Parkering finns vid start och mål.

Kommunikationer

Det går inte att komma med buss till Skekarsbo. Från Gysinge finns buss mot Gävle, hållplatsen heter Gysinge brukshandel.

För bussnummer och tidtabeller, se www.xtrafik.se

Hitta hit

Etapp 18 börjar vid Skekarsbo norr om Tärnsjö. För att komma till Skekarsbo kör du in i Tärnsjö och följer huvudgatan (Storgatan) norrut. I utkanten av samhället sväng mot Gäddsjö. Härifrån är det skyltat mot både Kyrkstigen och Skekarsbo.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen