Paddling

Tämnaråns kanotled, Ubblixbo - Ullfors, 11 km

Paddling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 11.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Längd: 11 km, ytterligare 1,5 km fram till Gryttjom. Svårighetsgrad: Medel. Lyft: Ullfors, 200 m. Gryttjom 150 m.

Den här etappen av Tämnaråns kanotled bjuder på spännande och lite äventyrlig paddling, främst under sommaren och hösten då det är mycket växtlighet i ån. Den öppna rännan är bitvis smal. Sista tredjedelen är ån betydligt bredare och mer öppen.

Etappen startar i Ubblixbo. Här finns en badplats med bryggor, rastbord, parkering och en torrtoalett som är öppen sommartid. Iläggningen är på västra sidan ån. Från badet går du över den smala bron vid dammluckorna och sätter i på vänster sida. Tidig vår med hög vattennivå kan du få gå i vattnet för att komma ut till bryggan.

Vid Unungeberg finns en rastplats med ett bänkbord på höger sida. Även här kan vattennivån vara hög på våren.

Etappen slutar vid badplatsen i bruksorten Ullfors. Vid badet finns en torrtoalett. Härifrån kan du fortsätta din paddling mot Gryttjom. Då lyfter du kanoten vid badet och följer skyltningen mot iläggningsplatsen på andra sidan dammluckorna. Transportsträckan går förbi en gård, in genom en fårhage och fram till ån. Observera att vid Gryttjom behöver du ta upp kanoten en bit innan kraftverket och bära längs ån, drygt 100 m, ut till vägen. Vill du parkera i Ullfors så finns en parkering vid Mumblingsgården.

Sträckan mellan Gryttjom och Tierps kyrka ingår inte i Tämnaråns kanotled. Detta på grund av att den första biten på några hundra meter efter Gryttjom är grund och stening och tidvis rätt igenväxt. Det finns ingen möjlighet att bära förbi denna sträcka. För den äventyrlige, eller den som är här på våren när det fortfarande är mycket vatten, så går det oftast att ta sig förbi området. Men då får man vara beredd på att kliva ur kanoten och dra den genom vattnet.

Om Tämnaråns kanotled Tämnarån börjar vid sjön Tämnaren och sträcker sig ut till havet vid Karlholm, en sträcka på ca 50 km. Större delen av ån går bra att paddla, men mängden växtlighet, vattendjupet och hur fort vattnet strömmar varierar mycket under året. Minst växtlighet är det på våren och försommaren. På flera platser måste du lyfta förbi hinder som dammluckor eller sträckor med strömmande vatten. Bryggor underlättar att komma i och ur ån. Skyltar med kanottransportsymbol visar vägen till nästa iläggningsplats. Alla bryggor som tillhör kanotleden är tydligt märkta.

Allt detta sammantaget gör Tämnarån till en ganska äventyrlig å. Eftersom vattenståndet och växtligheten varierar mycket så har vi inte full koll på hur det ser ut alla tider på året. Du som paddlar får gärna rapportera till oss om du tycker det är något som behöver förtydligas eller kompletteras med i etappbeskrivningen.

Tänk på:

  • Om du ger dig ut på våren bör du ha viss erfarenhet av paddling. Då kan det vara bra fart på vattnet. Vattnet är också mycket kallt och du blir snabbt nedkyld om olyckan skulle vara framme.
  • Paddla aldrig utan flytväst.
  • Visa hänsyn mot växt- och djurliv, markägare och andra människor.
  • Håll avstånd till fåglarna, särskilt under vår och försommar då de har ägg och ungar.
  • Glöm inte att ta med en skräppåse. Längs kanotleden finns ingen som städar, stoppa ditt skräp i påsen och ta med hem.
  • En liten grensåg kan vara bra att ha med, om naturen skulle ha lagt ett hinder över ån. Om du ser hinder så är vi tacksamma om du rapporterar det till oss. Det är också bra att ha en bogserlina som du kan fästa i kanoten om du behöver dra den förbi något hinder.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling

Fakta

Kanotleden förvaltas av Upplandsstiftelsen. Tierps kommun ansvarar för skötseln som utförs av ideella föreningar. Har du frågor om kanotleden kan du kontakta oss: 018-611 62 71 eller info@upplandsstiftelsen.se.

Kanotuthyrare

Kanot och kajak, Tolfta. Strandaktivitet i Karlholm. Strömsbergs bruk.

Hitta hit

För att komma till Ubblixbobadet kör du väg 600 mot Månkarbo. Alldeles söder om Månkarbo svänger du av mot Östervåla och kör tills du kommer fram till ån och ser badet på höger sida.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen