Rastplats

Smultronställe Krutudden

Rastplats

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Krutudden är ett tätortsnära friluftsområde i Östhammar, på en udde som sträcker sig ut i Östhammarsfjärden. Här förvarades förr krut i ett magasin på behörigt avstånd från staden. Krutet användes i traktens gruvor. På ön betade djur och fram till tidigt 1920-tal betraktades området som utmark. Krutudden började senare att användas som friluftsområde med badplats och kaffeservering. Den lilla gångbron ut till ön byggdes i slutet av 1920-talet, innan dess tog man sig med roddbåt eller med motorbåten Max som gick i passagerartrafik.

Dagens Krutudden är sommartid en lummig park med många typer av användningsområden som badplats, motionsområde och en plats för musik- och kulturevenemang. Vintertid finns tidvis skidspår och möjlighet till skridskoåkning på fjärden.

Smultronstället är en rastplats som ligger längst ut på udden. Här finns fikabord, som även fungerar bra för den som sitter i rullstol, grillmöjligheter och information om fjärden och livet under ytan. I Östhammarsfjärden finns ett rikt fågelliv och området är också viktigt för fiskar som barnkammare för bland annat gös och gädda.

Närmaste parkering ligger i slutet av Stångörsgatan. Härifrån vandrar du över en bro ut till Krutudden. Breda grusade stigar löper längs udden, från parkeringen till rastplatsen är det ca 450 m. Sista biten fram till rastplatsen går du på hård mark med kortklippt gräs. I skogsområdena österut mot Östhammarsfjärden finns också ett nät av mindre stigar och du kan ta gångvägen förbi campingen och Gammelhusområdet ut till entrén mot Gammelhusgatan eller promenera den markerade Hälsans stig som leder dig in i Östhammars stads äldre kvarter.

Service och tillgänglighet: Grusvägar, rastplats med tillgängligt fikabord, eldstad, badplats och hundbad. Toaletter i anslutning till badet.

Krutudden är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Grillplats/Eldplats Grillplats/Eldplats
  • Smultronställe Smultronställe
  • Rastplats Rastplats

Tillgänglighet

  • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Fakta

Förvaltare: Östhammars kommun

Kommunikationer

Från Busstationen i Östhammar är det drygt 1 km promenad fram till rastplatsen på Krutudden. För bussnummer och tidtabeller, se www.ul.se.

Hitta hit

Parkering finns i änden av Stångörsgatan i Östhammar. Gå över bron och följ vägvisningen. Det är ca 450 m till själva smultronstället vid rastplatsen längst ut på Krutudden.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen