Naturreservat

Slada

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Vill du till havet? Eller kanske ströva runt i örtrika gammelskogar? Eller längtar du efter att sitta vid en liten göl och titta på grodor och blodiglar? Eller kanske vill du dra på stövlarna och undersöka några av länets finaste rikkärr? I naturreservatet Slada finns möjligheter att uppleva allt detta! I naturreservatet Slada kan du få många naturupplevelser. Du måste dock upptäcka dem på egen hand eftersom det ännu inte finns några anlagda stigar.

Landskapet i Slada är flackt. De grunda havsmiljöerna är viktiga reproduktionsmiljöer för många fiskar men även för fågellivet. I och med att landskapet är så flackt blir landhöjningen väldigt tydlig här. Man kan faktiskt följa landhöjningen genom att titta på vegetationszonerna. Allt eftersom landet stiger ur havet etablerar sig olika växter. Närmast havet är det stenstränder med strandvegetation. Havet sköljer stränderna som gör att buskar och träd har svårt att få fäste. Efter en tid på land når inte vattnet hela vägen och buskarna kan etablera sig. Här i Slada är havtorn en framträdande buske med sina smakrika orangea bär. När ytterligare en tid gått sedan landet kom upp ur havet har lövträden såsom björk och al lyckats gro i skydd av buskarna. Så småningom får barrträden fäste och tar på sikt över herraväldet i skogen genom sina skuggande grenar som lövträden har svårt att konkurrera med. Det här är en långsam process men den pågår hela tiden i Slada i och med att nya delar kommer upp ur havet.

En annan sak som påverkar naturen i Slada är den kalkrika marken. Kalken härstammar från den kalkrika berggrunden i Gävlebukten och spreds till Norduppland med inlandsisen. Kalken gör att vi får en rik flora. Reservatets barrskogar är så kallade kalkbarrskogar och dessa hyser väldigt många ovanliga marksvampar. Tack vare den kalkrika jorden!

Här i Slada finns stora våtmarker. Dessa våtmarker så kallade rikkärr tack vare den kalkrika miljön. Ett rikkärr är fattigt på näringsämnen men rikt på mineraler, framförallt kalcium. Det skapar en speciell miljö som inte alla arter klarar av. Men de som klarar av det har då en konkurrensfördel. Här finns ovanliga mossor, orkidéer, och små, små rara snäckor.

I anslutning till våtmarkerna finns små sjöar eller gölar: Hällefjärd är en sådan göl. De är grunda och värms snabbt upp på våren. Detta gillar värmeälskande vattenlevande djur såsom t ex gölgrodan, trollsländor och blodiglar. Gölgrodan finns bara i de norduppländska gölarna i hela Sverige.

Förvaltare: Länsstyrelsen

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Skyddsår: 2016

Areal: 863 ha

Kommun: Tierp

Markägare: Staten, privata och samfälligheter

Förvaltare: Länsstyrelsen i Uppsala län

Skyddstyp: Naturreservat, Natura 2000

Föreskrifter

Det är förbjudet att inom naturreservatet:

  1. gräva, hacka eller på annat sätt skada jordytan,
  2. bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar,
  3. gräva upp växter eller insamla vedsvampar,
  4. medvetet störa djurlivet,
  5. insamla eller föra bort insekter eller andra ryggradslösa djur med undantag för håvning eller plockning av enstaka individ för artbestämning,
  6. göra upp eld på annan än av Länsstyrelsen särskilt iordningsställd plats,
  7. medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur,
  8. framföra motordrivet fordon, med undantag för körning på vägar och på iordningställd parkeringsplats,
  9. ställa upp motordrivet fordon, husvagn, släpvagn eller liknande annat än högst två dygn på iordningsställd parkeringsplats,
  10. framföra vattenskoter,
  11. sätta upp permanenta markeringar, skylt eller liknande,
  12. cykla eller rida annat än på befintlig väg,
  13. utan Länsstyrelsens tillstånd anordna tävlingar, lägerverksamhet eller motsvarande.

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen i Uppsala län

skyddadnatur.uppsala@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen